Deși fumatul nu slăbește și nici nu îngrașă, cei care se lasă de fumat se tem de kilogramele în plus care, de cele mai multe ori, chiar vin de-adevăratelea odată cu noul stil de viață (aparent) sănătos. Soluții anti-kilograme însă există și constau în meniuri echilibrate!
Este foarte adevărat ce se spune: aproape orice lucru cu care este înlocuit fumatul este mai bun decât substanțele chimice rezultate din țigară arsă, întrucât fumatul șubrezește puternic organismul, consumă enorm de multe resurse, vitamine și minerale, în special vitamina C, vitamina D și calciu.
Oamenii care au reușit performanța de a abandona viciul mărturisesc că în prima lună resimt o uscăciune în gât, au nevoie mare de dulciuri și de a ronțăi mereu câte ceva. În plus, se plâng de constipație.
În acest context, important este ca tot ceea ce mâncați să conțină cât mai puține calorii, dar multe fibre și antioxidanți, pentru a potența efectele benefice alte renunțării la nicotină și gudron printr-un proces de detoxifiere.
Cel mai indicat regim în acest sens se bazează pe alimente verzi, bogate în clorofilă, preferabil crude. De aceea, întrucât și în perioada imediat următoare abandonării fumatului, atenția la gesturi este extrem de exacerbată, cel mai indicat este să inițiați o dietă specifică, menită să vă ajute să țineți kilogramele în frâu, ca să aveți o preocupare care să vă distragă de la nevoia de a fuma.
Alimentele bogate în clorofilă, capabile să înglobeze toxinele, sunt broccoli, salata verde, salata iceberg, rucola, spanacul, castraveții, ardeiul gras, dovleceii.
Ziua poate începe cu un mic dejun bogat, menit să furnizeze energie pentru jumătate de zi. Poate conține și o mică salată de legume sau măcar de fructe, alături de sucuri de legume verzi, din care se poate bea toată ziua.
Pentru limitarea caloriilor, pâinea albă trebuie înlocuită cu variante integrale, care au un conținut mare de fibre ce ajută și la eliminarea grăsimilor din celelalte alimente.
În plus, nevoia de dulciuri trebuie satisfăcută cu fructe proaspete, dar și cu lapte parțial degresat, benefic în detoxifierea organismului, dar și excelentă sursă de triptofan – un aminoacid ce contribuie la calmare, extrem de necesară unui om care se lasă de fumat.
Și consumul de apă (8 pahare pe zi), supe ușoare de legume, ciorbe sau supe reci și ceaiuri, în special ceaiul verde, bogat în antioxidanți, ajută foarte mult.
Pentru combaterea constipației și reglarea tranzitului se recomandă alimentele hipocalorice, probiotice, cum ar fi chefirul sau sana, surse bogate în proteine, dar și în culturi lactice benefice unei digestii sănătoase.
Atât chefirul, cât și sana cu 3% grăsime au aproximativ 3,5 grame de proteine și 62 de calorii la 100 de grame.
O altă sursă sățioasă de proteine, extrem de săracă în calorii, este urda, care poate fi consumată ca gustare sau la cină, cu o jumătate de ardei gras sau câteva fire de ceapă verde.
Prânzul trebuie să fie compus din proteine, o salată și garnitură de legume înăbușite sau gratinate. Sursa de proteine trebuie să varieze de la ciuperci gratinate, leguminoase (fasole uscată, năut, soia, hrișcă, linte etc.) până la pește, pulpă de curcan sau de pui, carne de vită slabă sau mușchiuleț slab de porc.
Evitați chipsurile, mâncarea de la fast-food, carnea grasă de porc, făinoasele (foietaje, pateuri, pizza), cartofii, orezul alb, dulciurile.
În perioadele dintre mese, dacă simțiți nevoia să mestecați ceva, nu apelați la alimente precum biscuiți sau semințe sărate de floarea-soarelui, ci mai bine mestecați gumă fără zahăr.
Pentru gustările mai consistente, vă puteți delecta cu nuci crude (alune de pădure, caju, fistic, migdale, nuci românești), alături de feliuțe de mere, kiwi, piersici, portocale.
Un alt secret este folosirea de condimente parfumate, puternice, care inhibă nevoia de a fuma, cum ar fi scorțișoara, cuișoarele sau vanilia.
Fumatul unei țigări generează formarea în organism a radicalilor liberi, dar și a unor compuși aromatici policiclici, spre exemplu benzopirenul, cu acțiune cancerigenă. În corp mai ajung cantități mari de monoxid de carbon, foarte otrăvitor pentru sânge și țesuturi, alături de cadmiu, care este nefrotoxic (atacă rinichii).
În aceste condiții, este necesară administrarea unor suplimente cu vitaminele C, E și coenzima Q10, adică antioxidanți puternici care acționează sinergic, reducând efectele nocive ale fumatului asupra vaselor sanguine, plămânilor, inimii, stomacului, vezicii urinare și asupra schimburilor de oxigen din sânge.
De asemenea, se pot consuma extractul de ardei roșu care normalizează procesele sistemului respirator, acidul elagic aflat în anumite fructe, cu un puternic efect detoxifiant și protector asupra celulelor, stimulând activitatea anticarcinogenă a celulelor hepatice, dar și seleniu și zinc cu rol în protecția rinichilor de efectul nefrotoxic al cadmiului.
În ceea ce privește suplimentarea cu vitamina A, aceasta necesită precauții și discuții cu medicul, administrarea de pilule cu betacaroten dovedindu-se foarte periculoasă, fiind chiar incriminată în procesele carcinogene.