Cancerul de colon afectează persoane cu vârste din ce în ce mai tinere, o posibilă explicație fiind stilul alimentar și de viață nu tocmai corect. Alimentele intens procesate, cu mult zahăr și grăsimi, aditivii alimentari, fumatul, alcoolul, lipsa de mișcare, greutatea corporală prea mare, toate acestea pot avea un impact negativ asupra celulelor, putând să determine mutații care favorizează apariția tumorilor în colon.
Alți factori de risc asociați cancerului de colon sunt istoricul familial de cancer colorectal, polipii pe colon, bolile inflamatorii intestinale (boala Crohn, colita ulcerativă) sau sindromul Lynch.
Pentru a reduce cât mai mult riscul de a dezvolta cancer de colon, schimbă-ți obiceiurile alimentare și stilul de viață. Iată câteva sfaturi în acest sens.
Chiar dacă anumite alimente sunt sănătoase și considerate benefice pentru sănătatea colonului, e important să reții că nu există o alimentație care să garanteze 100% că nu te vei îmbolnăvi. Cancerul de colon prezintă mai mulți factori de risc, alimentația dezechilibrată fiind doar unul dintre aceștia.
Iată câteva exemple de alimente pe care să le consumi mai des pentru a-ți menține sănătatea colonului:
Consumul regulat de fructe și legume proaspete, în special cele bogate în fibre, poate contribui la scăderea riscului de cancer de colon.
Regulă de bază este să umpli două treimi din farfurie cu alimente pe bază de plante, deoarece acestea sunt bogate în fibre, vitamine, minerale. Se recomandă să acorzi o atenție deosebită legumelor precum salată, varză kale, castraveți, anghinare, broccoli, varză, varza de Bruxelles, fasole verde, morcovi, conopidă, țelină, ceapă, usturoi și spanac.
Printre fructele indicate în prevenția cancerului de colon se numără merele, perele, murele, zmeura, căpșunile, coacăzele, afinele, kiwi, citricele, care conțin multe fibre.
Alte surse importante de fibre, dar și proteine și vitamine importante sunt boabele de fasole, soia, linte, năut, mazăre. Pe lângă beneficiile și protecția pe care le oferă colonului, leguminoasele pot ajuta, de asemenea, la reducerea nivelului de colesterol și zahăr din sânge.
Consumul de pește gras oferă organismului acizi grași Omega 3 foarte benefici pentru sănătatea intestinală. O echipă de cercetători de la Universitatea Vanderbilt a descoperit că femeile care consumă trei porții de pește pe săptămână își reduc riscul de a dezvolta polipi la nivelul colonului cu aproximativ 33%.
Include mai des în dietă somon, sardine, macrou și hering, deoarece sunt surse bogate de acizi grași Omega 3, care au potențialul de a reduce inflamația și de a proteja sănătatea intestinală.
Surse bune de proteine sunt și sortimentele de carne albă, cum ar fi carnea de pui sau de curcan. În cancerul de colon este foarte important să reduci consumul de carne roșie, cum ar fi cea de porc, vită, miel. O altă sursă bună de proteine este și oul.
Cerealele integrale conțin multe fibre, esențiale pentru un tranzit intestinal regulate și menținerea sănătății colonului. Cele mai sănătoase opțiuni sunt orezul brun, orzul, fulgii de ovăz, bulgurul, meiul, amarantul, hrișca și quinoa.
Consumul a cel puțin două porții de nuci pe săptămână (aproximativ 60 de grame) poate ajuta la menținerea glicemiei în limitele normale, dar și la reducerea riscului de a dezvolta cancer de colon, deoarece sunt surse bogate în acizi grași, fibre și flavonoizi. Cele mai indicate sunt nucile obișnuite, migdalele, caju, alunele de pădure, nucile pecan, fisticul și nucile de macadamia.
Pentru a reduce riscul de cancer de colon, este important să înlocuiești grăsimile nesănătoase cu ulei de măsline, de avocado sau de nuci. Dar nu exagera cu cantitățile – chiar dacă au grăsimi sănătoase, conțin multe calorii care contribuie la îngrășare, factor major de risc în cancerul de colon, deci nu face excese.
Lactatele fermentate, cum ar fi iaurtul, laptele bătut, chefirul, brânza (în special brânză cheddar, mozarella, gouda), sunt importante pentru menținerea sănătății microbiomului intestinal. Alte alimente care conțin probiotice sunt varza murată, castraveții murați, kimchi, băuturile pe bază de soia, supa miso, kombucha. Citește aici mai multe despre probiotice și impactul lor asupra sănătății.
Ceaiul verde conține polifenoli și antioxidanți care pot avea efecte benefice în prevenirea cancerului de colon. Se recomandă consumul regulat de ceai verde, de preferat fără adaos de zahăr sau miere.