Ce să mănânci dacă ai anemie. Alimente bogate în fier, acid folic și vitamina B12

  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce să mănânci dacă ai anemie. Alimente bogate în fier, acid folic și vitamina B12
Sursa foto: Shutterstock

Dacă te confrunți cu anemie, foarte probabil ai stări frecvente de oboseală, slăbiciune și dureri în piept. Anemia se caracterizează prin lipsa celulelor roșii din organism. Aceasta poate fi cauzată de o varietate de probleme, unele mai simple, altele mai complicate.

În principiu, organismul tău este împiedicat să producă suficiente celule roșii sau produce unele defecte. Alteori, o anumită afecțiune sau boală atacă celulele roșii din organism. Alte cauze ale anemiei sunt pierderile abundente de sânge la menstruație sau o dietă săracă în nutrienți.

Indiferent de cauze, rezultatul este o lipsă a hemoglobinei, a proteinelor din celulele roșii care transportă oxigenul de la plămâni către fiecare punct al organismului.

Cum îți dai seama că suferi de anemie

Simptomele anemiei sunt numeroase, din cauza privațiunii de oxigen care se înregistrează la nivelul întregului organism. Printre semnele frecvente ale anemiei se numără:

Alimentele bogate în acid folic, indicate în anemie

O cauză comună a anemiei este aportul inadecvat de acid folic, pe care organismul nu îl poate stoca. Acesta are nevoie de „o aprovizionare” constantă și, din fericire, există suficient acid folic în legumele și fructele proaspete.

Dar gătitul poate distruge această substanță benefică, așa că este recomandat să consumi legumele proaspete sau gătite foarte puțin, cum ar fi la aburi.

Acidul folic se găsește, de asemenea, și în ficatul de pui. Acesta însă nu se află în topul preferințelor multor persoane.

Studiile arată că un aport insuficient de acid folic la femeile însărcinate provoacă cel mai adesea malformații congenitale, astfel încât ele au cea mai mare nevoie de suplimente (găsit în vitaminele prenatale). Cantitatea necesară pentru un adult este 400 de micrograme de acid folic zilnic.

Surse naturale de fier și vitamina B12

De asemenea, pe lista nutrienților zilnici adaugă și fierul. Bărbații ar trebui să consume 10 mg, iar femeile 15 mg pe zi (femeile însărcinate sau cele care alăptează ar trebuie să crească doza până la 30-60 mg pe zi).

Așadar, iată lista ta de cumpărături. Alimentele bogate în fier includ: carne roșie și ouă, legume cu frunze verzi (cum este spanacul), varză, cereale integrale, pâine și cereale fortificate, stridii, avocado, ridichi, dovleac, piersici, prune, prune uscate, stafide și soia.

Alteori anemia este cauzată de lipsa vitaminei B12. Cei mai mulți oameni consumă de obicei suficiente alimente care conțin vitamina B12.

Dar, din cauza unor afecțiuni sau, uneori, a unui regim alimentar vegetarian, organismul se poate confrunta cu o deficiență de vitamina B12, deoarece aceasta se găsește cu precădere în carne și produsele lactate.

În ce alimente se găsește o cantitate mare de vitamina B12: pește, crustacee, carne roșie, carne de pasăre, iaurt, ouă.

Atenție la excese!

Deși ai nevoie de un aport adecvat de fier, e posibil la un moment dat să constați că ai consumat mai mult decât aveai nevoie.

O cantitate ce depășește 100 mg de fier pe zi poate face dificilă sarcina organismului de a absorbi calciul și zincul. Iar prea mult fier pe o perioada îndelungată poate contribui la apariția diabetului și a bolilor cardiace sau hepatice.

Așadar, atenție la cerințele nutritive zilnice ale organismului, mănâncă echilibrat și cumpără cele mai sănătoase alimente!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult