Infecţia cu Helicobacter pylori (prezentă la circa 50% din populaţie) este cea mai frecventă cauză de gastrită, urmată îndeaproape de excesul de pastile antiinflamatoare (ibuprofen, diclofenac, naproxen, aspirină), consumul excesiv de alcool sau stresul.
Durerile în coșul pieptului, greaţa, vărsăturile, senzaţia de saţietate precoce și balonarea sunt principalele simptome de gastrită. Tratamentul acestei afecțiuni depinde cauza care a declanșat-o, așa că este obligatoriu consultul la medic dacă prezinți astfel de simptome, pentru a avea un diagnostic cert și un plan de tratament adecvat.
Dacă ai gastrită și vrei să ții post, fii atent(ă) la cantitatea de alimente consumate. De regulă suntem tentați să mâncăm mai mult în post pentru a ne simți sătui, motiv pentru care pot apărea crize de gastrită.
În loc să consumi mai puţine mese pe zi, cu cantităţi mai mari de alimente, încearcă să consumi mai des cantităţi mai mici. Consumul de cantităţi mai mici poate contribui la creşterea fluxului sanguin spre stomac, ceea ce stimulează vindecarea.
Un alt sfat important este evitarea consumului de alimente în apropierea orei de culcare. Mănâncă cu cel puţin 3-4 ore înainte de somn, astfel încât stomacul să aibă suficient timp pentru digestie. Și neapărat bea suficientă apă, care ajută la controlul simptomelor gastritei.
Cât despre alimentele de post pe care le poți consuma fără probleme dacă ai această afecțiune, concentrează-te pe:
De evitat în caz de gastrită: prăjelile, alcoolul, cafeaua, roșiile, grepfrut, portocale, struguri, băuturile acidulate îndulcite, alimentele picante.
Tratamentul gastritei depinde de cauza declanşatoare. Astfel, în cazul în care gastrita a fost cauzată de infecţia cu Helicobacter pylori, medicul poate recomanda un tratament cu antibiotice.
Dacă gastrita este declanșată de refluxul gastric, îți pot fi recomandate medicamente care inhibă producerea de acid în stomac şi permit vindecarea mucoasei gastrice. Astfel de exemple sunt: omeprazol, esomeprazol, pantoprazol, ranitidina, famotidina, cimetidina.
Pentru ameliorarea rapidă a simptomelor și neutralizarea temporară a acidității gastrice pot fi utile și antiacidele.
În procesul de vindecare pot fi de ajutor și suplimentele cu acizi graşi Omega 3, probiotice, vitamina C şi vitamina B12.