Masa de Paşte este gustoasă, săţioasă, dar şi încărcată caloric şi poate fi o încercare pentru sistemul digestiv şi pentru greutatea corporală, mai ales în condiţiile actuale, în care activitatea fizică a fost redusă prin limitarea deplasărilor. Cum ne putem ajuta organismul să îşi regleze funcţionarea? Printr-o minimă disciplină alimentară şi câteva reţete uşoare, pe care să le preparaţi şi să le serviţi alternativ. Adică după o zi-două de mese „grele”, o zi cu gustări uşoare. O perioadă de pauză în consumul de alcool şi fără dulciuri – măcar câteva ore.
Cât mai multe legume şi salate
Accesul la legumele verzi din pieţe este încă posibil, chiar dacă îngreunat, dar există numeroase lanţuri de magazine care au contracte cu producători locali. Aceştia livrează spanac, urzici, lobodă, ştevie, ceapă verde, ridichi, salate verzi, roşii, castraveţi – aşa că aveţi de unde alege. Marea majoritate a acestor legume se pot consuma crude, sub forma unui mix de salate, pe care le puteţi face mai „light” înlocuind cantitatea de ulei cu câteva seminţe de floarea-soarelui, de cânepă sau cu pudră de seminţe de in. Nu vă zgârciţi la zeamă de lămâie, portocală sau limetă.
Mâncare de ştevie – ideală ca fel principal sau garnitură
Ştevia este ideală, în această perioadă, pentru a prepara diverse reţete, mai ales că se găteşte extrem de uşor. Iată o reţetă gustoasă de mâncare de ştevie care poate fi servită ca fel principal sau drept garnitură.
Ingrediente:
- 5 legături de ştevie
- 3-4 fire de leurdă sau 1-2 fire de usturoi verde
- 1 legătură de ceapă verde
- 1 lingură ulei de măsline
- sare şi piper după gust
- 1 lingură de sos de roşii sau bulion
- 2-3 frunze de pătrunjel
Mod de preparare:
- Ştevia se spală bine în apă rece. Îndepărtaţi cozile mai groase şi lujerul care străbate frunzele mai mari. Turnaţi apă fierbinte peste frunze, apoi le scoateţi într-un vas cu apă rece şi multe cuburi de gheaţă, pentru a păstra culoarea verde a şteviei şi a nu distruge vitaminele din ea. Lăsaţi un pic la scurs, în timp ce vă ocupaţi de restul ingredientelor.
- Ceapa verde şi leurda (sau usturoiul) se toacă mărunt şi se călesc 2-3 minute în ulei de măsline, la foc potrivit. Se adaugă un praf de sare şi de piper.
- Tocaţi ştevia opărită şi scursă cât să aibă forma unor fâşii subţiri. Nu o mărunţiţi prea tare. Adăugaţi-o în tigaie, peste ceapă şi lăsaţi 2-3 minute la călit. Puneţi o cană de apă clocotită şi acoperiţi cu un capac. Se lasă 10-15 minute la fiert, la foc mic. Când s-a înmuiat suficient, adăugaţi sosul de roşii şi mai fierbeţi 5 minute. Stingeţi focul şi presăraţi pătrunjel tocat mărunt.
Mâncarea de ştevie merge foarte bine cu o felie de brânză feta sau cu un ou poşat.
Preparate lichide: supe, ciorbe, supe-creme
Dacă aţi avut la masa de Paşte borşul de miel, sucurile digestive sunt în perfectă stare şi nu au nevoie de altceva. Pentru cei care n-au avut acest fel de mâncare, avem o alternativă uşoară, o supă cremă de linte, cu gust exotic şi plină de nutrienţi.
Supă cremă de linte
Ingrediente
- 500 g linte roşie
- 1 ceapă roşie
- 3-4 roşii cherry
- 2-3 tulpini de pătrunjel
- 1 linguriţă ghimbir ras
- zeama de la o limetă
- sare
- un vârf de cuţit de chimion pulbere
Mod de preparare:
- Lintea se lasă la înmuiat câteva ore, în apă rece. Se pune apoi la fiert, la foc mic, schimbând apa de 2-3 ori. Separat, se trag la tigaie, într-o linguriţă de ulei de măsline ceapa tocată mărunt, ghimbirul, tulpinile de pătrunjel tocate.
- Roşiile cherry se opăresc, se curăţă de coajă şi se adaugă şi ele la rumenit.
- Când toate ingredientele s-au înmuiat, se adaugă în oala cu linte şi se mai lasă 30 de minute la fiert. Se pasează cu blenderul până capătă consistenţa unei supe-cremă, se potriveşte de sare şi se adaugă zeama de limetă. Mai clocoteşte 2-3 minute, apoi se stinge focul.
Este o supă uşoară, dar extrem de hrănitoare şi merge foarte bine cu crutoane preparate în cuptor, stropite înainte cu un amestec de ulei de măsline, cimbru şi oregano.