Consumul de bere expirată nu este indicat, chiar dacă poți trece peste faptul că gustul și mirosul nu sunt tocmai ce ar trebui. Asta deoarece există riscul să te îmbolnăvești din cauza bacteriilor și altor microorganisme. Dacă berea are gust de floricele de porumb și face doar puțină spumă sau deloc, sunt semne că e stricată și nu trebuie să o consumi!
Află ce probleme poți avea dacă bei bere expirată, care sunt semnele că berea nu e bună de băut, dar și ce poți face cu ea în gospodărie, dacă nu vrei să o arunci.
Din cauza expunerii la lumină, căldură sau oxigen, compușii organici din bere se degradează, ceea ce îi schimbă complet gustul și mirosul.
Chiar dacă riscurile sunt mici, ele nu sunt inexistente! Consumul de bere expirată depozitată în condiții necorespunzătoare, mai ales în cazul persoanelor sensibile, poate duce la toxiinfecție alimentară, care se manifestă prin simptome precum:
În general, berea are un termen de valabilitate ce variază între 9 luni și un an, dacă este ținută într-un spațiu corespunzător: la răcoare și întuneric, ferită de razele directe ale soarelui.
Odată desfăcută sticla sau doza de bere, aceasta trebuie depozitată la frigider și consumată în termen de maxim 3 zile. Ține cont însă că prospețimea și mirosul vor avea de suferit odată cu trecerea timpului.
Berea expirată poate fi consumată chiar și la 6-8 luni de la depășirea termenului de valabilitate, cu condiția să fie păstrată în condiții optime și dacă ești convins că regulile de depozitare au fost respectate și de comerciant. Iar berea nedesfăcută păstrată la frigider poate fi consumată chiar și la 2 ani distanță de expirarea termenului de valabilitate.
Sunt câteva indicii care pot sugera că berea nu mai este bună de băut, și anume:
Dacă nu-ți surâde ideea să consumi bere expirată, o poți folosi în alte scopuri.
O variantă ar fi să o folosești ca ingredient în ciorbe sau tocănițe, pentru o aromă deosebită. De asemenea, poate fi folosită în compoziția sosurilor sau marinadelor – va frăgezi carnea.
Berea expirată este bună și pentru mobilă! Înmoaie o cârpă în puțină bere și șterge cu ea piesele de mobilier – praful și grăsimea vor fi mai ușor de înlăturat, iar mobila va căpăta un luciu aparte. Lucru valabil și în cazul plantelor – frunzele acestora vor străluci și li se va împrospăta culoarea dacă le cureți cu bere, care poate fi folosită și ca îngrășământ natural.
Dacă ai probleme cu gândacii, folosește berea expirată în acest scop. Pune bere într-un recipient tip spray și aplică în zonele unde gândacii își fac de obicei apariția. Lasă câteva ore să acționeze, apoi șterge cu o cârpă umedă locul respectiv.
Nu în ultimul rând, poți folosi berea expirată pentru a da strălucire părului. Amestecă într-un recipient 150 ml de bere cu 2 linguri de oțet din cidru de mere și clătește părul cu această soluție, după șamponare. Lasă să acționeze 2-3 minute, apoi clătește cu apă călduță.