Dacă pui ouă fierte într-un borcan cu apă, sare și câteva condimente vei obține ouă fermentate, un preparat aromat bogat în probiotice cu efecte benefice asupra sănătății, consumat ca delicatesă în China.
Varza murată, chefirul, supa miso sunt exemple frecvente de alimente cu conținut ridicat de probiotice, însă și aceste ouă fierte fermentate sunt la fel de bune. Probioticele rezultate în urma procesului de fermentație au un rol extrem de important pentru digestie, dar și pentru sistemul imunitar, având în vedere că microbiomul intestinal este strâns legat de starea generală de sănătate.
Află cum să faci ouă fierte fermentate și ce spun studiile despre beneficiile acestui preparat inedit.
Această rețetă de ouă fierte fermentate este foarte ușor de preparat. Iată rețeta oferită de fermenterskitchen.com:
Ingrediente:
Mod de preparare:
Dizolvă sarea, zahărul, zeama de varză murată în 700 ml de apă. Găurește din loc în loc ouăle fierte cu o scobitoare (5-6 găurele), pentru a permite saramurii să intre bine în ouă.
Pune ouăle fierte, ceapa, usturoiul, ardeiul iute tăiat rondele, foile de dafin, piperul, coriandrul, boabele de muștar și mărarul într-un borcan. Toarnă peste ele saramura, cât să le acopere. Pune capacul, agită ușor borcanul să se amestece ingredientele, apoi lasă-l într-un loc răcoros, ferit de razele soarelui, pentru 3 zile, ca să fermenteze conținutul. Borcanul se dă apoi la frigider, unde rezistă maximum 2 săptămâni.
Ouăle murate sau fermentate necesită un gust dobândit – cu alte cuvinte, e foarte probabil să ți se pară ciudat inițial, pentru că nu ai mai mâncat așa ceva. Dacă perseverezi, vei observa că nu e chiar așa rău. Plus că aceste ouă fierte fermentate sunt pline de beneficii. Iată câteva dintre ele, potrivit livestrong.com:
Poți consuma aceste ouă fierte fermentate și fără gălbenuș, dacă te îngrijorează nivelul de colesterol. Un singur ou de acest tip, fără gălbenuș, conține doar 27 de calorii. Află aici care este adevărul despre colesterolul din ouă. Numărul exact de ouă de consumat pe săptămână!
În plus, albușul de ouă fermentate este asociat cu o reducere a grăsimii viscerale (abdominale), au constatat oamenii de știință japonezi.
Într-un studiu dublu-orb, placebo controlat, ei au împărțit 37 de voluntari adulți, femei și bărbați cu vârsta medie de 40 de ani (cu o circumferință a taliei de peste 100 cm), în 2 grupuri.
Timp de 3 luni, participanții din grupul de control au consumat o băutură pe bază de pudră proteică de zer, iar ceilalți – albuș de ou fermentat, ambele variante asigurând o doză de 8 grame de proteine/zi.
Circumferința abdominală a tuturor voluntarilor a fost măsurată la începutul studiului, la mijlocul acestuia și la final. Astfel, cercetătorii au observat că participanții care au consumat albuș de ou fermentat au înregistrat o scădere importantă în ceea ce privește numărul de centimetri în talie (aproape 9 centimetri) și o reducere a procentului de grăsime viscerală.