Dacă renunți la pâine, cu siguranță vei slăbi! Asta cred majoritatea persoanelor, dar lucrurile nu stau chiar așa. E important și la ce fel de pâine renunți.
Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați este țintită de foarte multe persoane care vor să scadă în greutate. Asta înseamnă fără pâine, fără paste, fără covrigei. Și, desigur, fără dulciuri și sucuri, surse de carbohidrați rafinați/simpli neapărat de evitat.
Dar pâinea nu este întotdeauna un aliment rău – este și cazul pastelor. Dacă are în compoziție cereale integrale, nu este obligatoriu să renunți la pâine. Din contră, este chiar contraindicat să faci treaba aceasta, pentru că cerealele integrale au un rol foarte important.
E bine sau nu să renunți la pâine? Află care sunt lucrurile bune și cele mai puțin bune care se pot întâmpla dacă renunți la pâine.
Atunci când renunți la pâine, vei observa în foarte scurt timp, în doar câteva zile, că acul cântarului arată mai puțin cu câteva sute de grame, poate chiar un kilogram. Dar atenție! Ceea ce pierzi este de fapt apă, nu grăsime.
Fiecare gram de carbohidrat din corp înseamnă de 3-4 ori greutatea sa în apă. Astfel, când renunți la pâine – la carbohidrați în general –, corpul începe să folosească depozitele de glicogen, iar asta înseamnă apă pierdută, explică medicul dietetician Maria Spano.
Carbohidrații sunt sursa principală de energie pentru creier. Atunci când renunți la ei, creierul începe să folosească rezervele de glicogen și, odată cu epuizarea acestora, apar diverse probleme.
Corpul începe într-adevăr să ardă grăsimile, dar apare fenomenul numit cetoză – corpul trece de la consumul de zahăr, la consumul de grăsime, pentru a produce energie – caracterizat prin: respirație cu miros neplăcut, gură uscată, oboseală, moleșeală, slăbiciune musculară, amețeală, greață, ceață cerebrală, insomnie.
La un moment dat, simptomele nu mai sunt atât de intense, dar asta nu înseamnă că organismul preferă această metodă de a produce energie.
Carbohidrații rafinați sunt recunoscuți pentru faptul că pot crește glicemia până la cer, pentru ca apoi să o scadă periculos de mult. Iar acest „roller coaster glicemic” activează anumite zone din creier care transmit mesajul „POFTĂ”, arată un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition.
Dacă optezi să renunți la pâinea albă, fără cine știe ce valori nutritive, felicitări, ai făcut alegerea corectă. În schimb, dacă ai exclus complet pâinea, inclusiv pe aceea care are în compoziție cereale integrale, mai bine reconsideri decizia. Cerealele integrale sunt bogate în fibre, care ajută la menținerea glicemiei în limitele normale. Deci și la prevenirea poftelor, spune medicul nutriționist Alex Caspero.
Totul depinde de tipul de pâine la care renunți. De exemplu, un studiu publicat în revista PLOS One arată că excesul de carbohidrați rafinați crește riscul de boli cardiovasculare și diabet.
Pe de altă parte, potrivit American Heart Association, cerealele integrale – deci carbohidrații complecși – ajută la echilibrarea nivelului de colesterol și, în consecință, nu trebuie să renunți la ele, pentru că scad riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral, obezitate și diabet.
Așadar, decizia e ușor de luat: DA carbohidrați complecși (pâine din 100% cereale integrale, cu minimum 2-3 grame de fibre/porție), NU carbohidrați simpli (pâine din făină albă).
Cerealele integrale sunt o sursă importantă de fier, magneziu și vitamine din complexul B, substanțe nutritive esențiale pentru menținerea energiei.
Dacă renunți la pâinea din cereale integrale, e foarte posibil să te simți mai moleșită, obosită și fără prea multă putere de concentrare. E de preferat în schimb să renunți la pâinea albă, care nu îți aduce niciun aport nutritiv, ci doar calorii goale, explică medicul dietetician Maria Spano.
În plus, lipsa de energie te poate afecta și din alt punct de vedere. Ai mai puțină rezistență la efort și, în consecință, exercițiile fizice sunt mai greu de făcut. Rezultă astfel antrenamente ineficiente și o perioadă mai lungă de care ai nevoie pentru a scăpa de excesul ponderal.
Pâinea și produsele de orice tip din cereale integrale sunt bogate în fibre care ajută tranzitul intestinal. Cu alte cuvinte, au un rol important în prevenirea constipației.
Dacă renunți la ele, nu numai că vei avea scaune mai rare și mai greu de eliminat, dureroase, ci și riscul de a te confrunta cu hipoglicemie, valori crescute ale colesterolului, obezitate și boli cronice este mai mare.
De asemenea, există posibilitatea să devii irascibilă, deoarece creierul adoră carbohidrații – fie că vorbim despre cei rafinați sau despre cei complecși – și producția de serotonină este redusă dacă renunți complet la ei.