Cu toții am auzit că pâinea îngrașă. Adevărul este că nu alimentele ne îngrașă, ci cantitățile din alimente, chiar și sănătoase, care depășesc arderile noastre zilnice. Așa că pâinea nu îngrașă dacă este consumată în cantități rezonabile, mai ales în prima parte a zilei.
Într-o dietă echilibrată, ideal ar fi să optăm pentru pâinea făcută din cereale integrale și maia. Printre cele mai sănătoase tipuri de pâine, specialiștii menționează pâinea cu germeni de grâu, sortimentele care conțin ovăz, semințe de in, pâinea de secară și variantele fără gluten.
Consumul optim de pâine diferă de la persoană la cealaltă. O felie sau două pe zi pot fi consumate și de către persoanele care vor să slăbească. Acestea trebuie să-și monitorizeze mult mai atent cantitatea zilnică de carbohidrați.
De exemplu, anumite sortimente de pâine albă pot conține o cantitate mai mică de carbohidrați decât pâinea neagră. Aceasta este mai densă și prin urmare la același volum, pâinea neagră are mai multe calorii decât cea albă.
Așadar, atenție la calorii și carbohidrați și multă cumpătare. Cele mai multe sortimente de pâine, mai ales cele din brutării, se vând la bucată. Așa că pâinea respectivă trebuie să ajungă mai multe zile. Există câteva metode prin care pâinea poate fi păstrată proaspătă mai multe zile.
Atunci când este proaspătă, pâinea conține o anumită cantitate de apă. Pe măsură ce trec zilele, apa se evaporă treptat și pâinea se întărește. Acest proces este accelerat dacă pâinea este ținută la frigider sau la soare.
Pe de altă parte însă, dacă pâinea de două, trei zile este încălzită la cuptor, aceasta se poate frăgezi. Atât timp cât mai conține apă, o pâine poate fi împrospătată.
De aceea, pentru a menține pâinea proaspătă cât mai multă vreme, trebuie de fapt împidicat procesul de evaporare a apei. Astfel, pâinea trebuie ținută într-o cutie, ferită de soare și de frig. Pâinea nu trebuie ținută în pungi de plastic pentru că apa evaporată rămâne în pungă și poate mucegăi pâinea. Dacă vreți să congelați pâinea, ideal ar fi să o înfoliați pentru că, altfel, se va usca.
Aduceți-vă aminte că bunica făcea pâine o dată pe săptămână și o învelea cu mare grijă și dragoste în ștergare curate, pentru a o păstra cât mai bine!