E bine sau nu să mănânci banane dimineața? Sunt bananele indicate persoanelor cu diabet? Cu ce alte alimente trebuie combinate bananele pentru un mic dejun sănătos? Află răspunsurile în articolul de mai jos.
Bananele sunt fructe pe placul multora dintre noi. Sunt dulci, abundă în minerale și vitamine și ne conferă energie.
Pot fi consumate proaspete, în smoothie-uri sau sub formă de lapte de banane. Pot fi integrate și în deserturi, cum ar fi clătitele cu ciocolată sau cu sirop de arțar ori negresa cu banane și cocos.
Și totuși, e bine să mâncăm banane dimineața? Iată ce spun studiile!
Bananele sunt surse excelente de potasiu, fibre și vitaminele B6 și C. O singură banană îți asigură 3 grame de fibre, substanțe care cresc senzația de sațietate și ajută digestia. Bananele mai puțin coapte sunt mai bogate în fibre de acest tip.
De asemenea, potasiul din banane este benefic pentru prevenirea retenției de lichide din organism și reglează tensiunea arterială.
Iar vitamina C este cunoscută pentru rolul ei în prevenirea inflamațiilor și sprijinirea sistemului imunitar.
Cu toate astea, bananele sunt bogate în carbohidrați și zaharuri naturale. Ceea ce poate fi un lucru bun dimineața, când vrei să capeți energie.
Dar nu la fel de indicat este consumul de banane dimineața pentru cei care au diabet zaharat. Asta, deoarece bananele pot crește destul de mult glicemia.
De asemenea, studiile au arătat că un mic dejun compus în mare parte doar din carbohidrați poate stimula și mai mult apetitul și, în consecință, riscul de îngrășare.
În schimb, este recomandat consumul de banane dimineața în asociere cu alte alimente bogate în fibre, proteine și grăsimi sănătoase. Această combinație este mult mai indicată pentru cei care au probleme cu glicemia sau care vor să slăbească.
Bananele nu sunt indicate la micul dejun dacă nu le asociezi cu anumite alimente. Iată câteva combinații alimentare cu banane pentru micul dejun care te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus:
În concluzie, evită să mănânci doar banane dimineața. Combină-le cu alte alimente sănătoase pentru a preveni creșterea glicemiei, senzația de foame și problemele cu digestia.
Surse: ncbi.nlm.nih.gov, fdc.nal.usda.gov, pubmed.gov