Cea mai bună brânză pentru slăbit. E o specialitate italiană care costă 7 lei!

  • Publicat:

Specialiștii în nutriție au decis care este cea mai bună brânză pentru slăbit! Aceasta este o specialitate italiană care se găsește și pe rafturile din magazinele românești și costă 7 lei cutia de 250 de grame. 

Brânza este o sursă excelentă de proteine, calciu, vitamine și aminoacizi esențiali. Dar este în același timp și o sursă de grăsimi și sare, cu multe calorii, în funcție de sortimentul pe care îl alegi.

Ricotta, desemnată cea mai bună brânză pentru slăbit

„Campioana brânzeturilor”, cel puțin când vine vorba de slăbit și dezvoltarea masei musculare, este RICOTTA, spun experții.

Echivalentul ei românesc este urda. Știai că dieta cu urdă și cartofi fierți te ajută să slăbești?

Potrivit thekitchn.com, ricotta este un sortiment de brânză cremoasă produsă în Italia, numele acesteia însemnând „refiert”. Ricotta autentică este cea obținută prin refierberea zerului rămas de la brânza de vacă sau de oaie. Acest tip de brânză este bogat în proteine din zer care țin de foame mult timp și are puțin peste 150 de calorii la suta de grame.

„Proteina din zer este foarte ușor absorbită în organism și conține numeroși aminoacizi. Ricotta este cea mai bună brânză pentru slăbit, dar și pentru dezvoltarea musculaturii”, spune nutriționistul Castro Mortillaro pentru CNN.

Iar dacă vrei să știi care este cea mai bună brânză pentru menținerea greutății, ține cont de următoarele cifre: 10 grame de proteine la 100 de calorii. Dacă brânza pe care ai pus ochii are pe etichetă această mențiune la valorile nutriționale, merită să o pui în coșul de cumpărături.

Exemple de astfel de brânzeturi sunt cheddar, ricotta și brânza elvețiană (gruyere, appenzel și emmental).

Brânzeturile tari bune, dar mâncate în cantități mici

Și alte sortimente de brânză sunt opțiuni sănătoase, dar acestea trebuie consumate cu moderație, din cauza cantității mare de sodiu.

Spre exemplu, parmigiano, pecorino și gouda sunt brânzeturi tari, cu mai puțină apă, dar conținut mai mare de calciu și sare.

„În cazul persoanelor hipertensive sau cu afecțiuni renale, astfel de sortimente trebuie consumate cu moderație sau înlocuite cu unele mai puțin sărate”, recomandă nutriționistul.

Brânza de capră, feta și brânzeturile din lapte nepasteurizat sunt, la rândul lor, surse excelente de probiotice, foarte importante pentru sănătatea microbiomului intestinal.

Brânzeturi de evitat

Pe de altă parte, există și brânzeturi de care ar trebui să ne ferim, deoarece sunt ultraprocesate, unele nefiind nici măcar brânzeturi din punctul de vedere al compoziției. Vezi aici cum recunoști brânza falsă din piață – la ce să fii atent când o cumperi.

Nici „brânzeturile” fără grăsimi nu sunt indicate, pentru că au la bază tot felul de ingrediente care numai naturale nu sunt.

Ferește-te de brânza topită, de crema de brânză cu arome, de cubulețele de brânză care uneori nici nu necesită să stea la rece. Toate acestea au mulți aditivi, conținut mare de grăsimi nocive și sare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult