Cea mai bună sare pentru tiroidă. Costă doar 2,5 lei punga de 1 kilogram

  • Publicat:
  • Actualizat:
Cea mai bună sare pentru tiroidă. Costă doar 2,5 lei punga de 1 kilogram
Foto: envato

Nu trebuie să cauți prea mult cea mai bună sare pentru tiroidă – o găsești în orice magazin, la un preț foarte mic, 2,5 lei kilogramul. Este vorba despre banala sare de masă iodată, nicidecum sarea roz de Himalaya, sarea neagră din Hawaii sau cine știe ce altă varietate exotică și deloc ieftină.

De ce ne este frică de sarea iodată?

Din păcate, sarea iodată pierde teren în ultimii ani, din cauza „modei” dietelor vegetariane, vegane, fără gluten sau sărace în sodiu. Multe persoane au înlocuit produsele lactate tradiționale cu cele vegane, de tip lapte de soia, migdale, orez, caju, care conțin cantități infime de iod.

Foto: profimediaimages.ro

În ultima perioadă este un trend să se folosească sarea fără iod sau alte varietăți exotice de sare, ca o alternativă la sarea normală, pe motiv că ar avea nenumărate beneficii, dar acestea sunt simple exagerări.

Iodul este un mineral esenţial pentru sinteza hormonilor tiroidieni care, printre altele, previn nodulii tiroidieni, hipotiroidismul și ţin sub control metabolismul, deci procesul care „arde” caloriile ingerate.

Mai mult, de teamă că alimentele ultraprocesate conțin cantități mari de sare (dar nu întotdeauna iodată!) – și care sunt consumate în continuare din belșug, deși pericolul lor pentru sănătate este periodic adus în atenția oamenilor -, unii renunță la sarea iodată adăugată în mâncare, ca să nu aibă probleme cu inima sau cu tiroida, dar nu și la alimentele procesate…

O mențiune merită și suplimentele cu iod luate după ureche, pentru a suplini absența sării iodate din alimentație. Acestea pot favoriza bolile de tiroidă și creșterea în greutate, din cauza excesului de iod, deci trebuie acordată mare importanță echilibrului. Nici prea puțin, dar nici prea mult iod!

Doza zilnică recomandată de iod

Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) recomandă un aport zilnic de 150 micrograme iod pentru adulți și copii cu vârsta de peste 14 ani.

În primele 6 luni de viață se recomandă 110 micrograme iod/zi, motiv pentru care femeile care alăptează trebuie să suplimenteze aportul de iod. Iodul este secretat în mod activ în laptele matern, unde servește ca sursă nutritivă esențială pentru copilul alăptat.

Necesarul de iod crește la 220-250 micrograme/zi în timpul sarcinii și la 250-290 micrograme/zi în timpul alăptării.

Ce înseamnă această doză când ne referim la sare iodată? Potrivit legii privind iodarea universală a sării, intrată în vigoare în România începând cu anul 2002, la 1 kilogram de sare se adaugă 20 miligrame de iod.

Asta înseamnă că putem să ne luăm o doză de aproximativ 70 micrograme de iod (adică jumătate din doza zilnică recomandată) din doar un sfert de linguriță de sare iodată.

Restul poate fi completat cu alimente bogate în iod, nefiind indicat consumul exagerat de sare, din cauza riscului asupra rinichilor și sistemului cardiovascular. Specialiștii recomandă cel mult 2,3 grame de sare zilnic, adică aproximativ o linguriță rasă, în cazul persoanelor sănătoase.

În cazul celor cu vârsta peste 50 de ani sau care suferă deja de hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă congestivă, boală cronică de rinichi, diabet zaharat sau osteoporozăaportul de sare ar trebui să se limiteze la maximum 1,5 grame/zi.

sare pentru tiroidă sare iodată albă
Foto: profimediamages.ro

Cele mai bune surse alimentare de iod

În afară de sarea iodată, alte surse bune de iod sunt reprezentate de aceste alimente:

  • lapte de vacă
  • pește (cod, ton, creveți, scoici, midii)
  • ouă
  • alge marine (kombu kelp, wakame, nori)
  • brânză
  • prune uscate
  • fasole
  • iaurt natural
  • banane
  • mere
  • pâine

Cum se manifestă deficiența de iod

Printre persoanele care prezintă cel mai mare risc de carență de iod se numără:

  • Femeile însărcinate sau care alăptează
  • Persoanele care locuiesc în țări în care există foarte puțin iod în sol (Asia de Sud, Asia de Sud-Est, Noua Zeelandă și țările europene)
  • Persoanele care nu folosesc sare iodată în mâncare
  • Persoanele care consumă în exces legume crucifere (broccoli, varză, conopidă, gulii, varză de bruxelles) și prea puțin iod
  • Persoanele care urmează o dietă vegetariană sau vegană

Semnele carenței de iod sunt similare hipotiroidismului și pot consta în:

  • Umflături/noduli la nivelul gâtului – când aportul de iod scade sub 100 micrograme pe zi, corpul tău începe să producă o cantitate mai mare de TSH, un hormon tiroidian, ceea ce va duce la o creştere în volum a tiroidei şi care este cel mai frecvent simptom al deficienţei de iod. Guşa tiroidiană poate fi vizibilă ca o umflătură în partea din faţă a gâtului şi poate provoca răgușeală, dificultăţi la înghiţire, dificultăţi de respiraţie şi chiar senzaţie de sufocare.
  • Creșterea în greutate
  • Oboseală, slăbiciune
  • Dureri musculare
  • Căderea excesivă a părului
  • Piele uscată și descuamată
  • Intoleranță la frig
  • Modificări ale ritmului cardiac (bradicardie, puls mic)
  • Dificultăți de învățare și de memorare
  • Tulburări de depresie sau anxietate
  • Menstruații abundente sau neregulate
  • Constipație
  • Umflarea feței
  • Probleme în timpul sarcinii și/sau după naștere (naștere prematură sau înainte de termen, risc de deces al fătului la naștere, risc crescut de retard mintal, întârzieri în dezvoltare)

În concluzie, consumați sare iodată fără teamă, dar nici nu exagerați cu cantitatea. În schimb, tăiați fără milă alimentele ultraprocesate de pe lista de cumpărături sau consumați-le foarte rar. Dacă aveți în continuare nelămuriri, adresați-vă unui medic endocrinolog cu experiență pentru a vă oferi cele mai avizate recomandări.

Surse:

National institutes of health, https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-Consumer/

The Lancet, https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)30703-1/fulltext

Annals of Nutrition and Metabolism, https://doi.org/10.1159/000070483

Hippokratia, PMCID: PMC2895281

British Journal of Dermatology, DOI: 10.1046/j.1365-2133.2000.03521.x

Dermatoendocrinology, doi: 10.4161/derm.3.3.17027

The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, doi: 10.1210/jc.2013-1813

Journal of Postgraduate Medicine, PMID: 8051643

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult