Invitată în emisiunea „Înapoi în viitor” cu Andreea Perminova, dr. Simona Carniciu a declarat că apa este foarte importantă pentru organism. Însă acest lichid vital poate fi folosit și în alte moduri.
Medicul dă ca exemplu apa cu bicarbonat pentru eliminarea pesticidelor din fructe și legume.
O altă metodă de a folosi inteligent apa este să „hidratăm” cartofii în aceasta. În felul acesta, cartofii își pierd din cantitatea de amidon și, implicit, vor avea un indice glicemic mai mic.
O altă informație importantă oferită de dr. Simona Carniciu este cea referitoare la cantitatea optimă de apă pe care ar trebui să o consumăm zilnic.
„Sunt mituri că trebuie să consumi 2-3 litri de apă pe zi. Fiecare trebuie să consume atât cât are nevoie, în funcție de câtă mișcare face, de sezon, de numărul de kilograme și gradul de țesut adipos. Ideea e să nu beți sub 1 litru de apă pe zi. În schimb, dacă beți prea multă apă, paradoxal, există riscul să vă deshidrați”, a declarat medicul.
De asemenea, specialistul a menționat că apa alcalină cu multe săruri este indicată mai degrabă sportivilor.
Cât privește apele „îmbogățite” cu magneziu, calciu sau alte vitamine și minerale, dr. Carniciu spune că acestea „sunt ca niște suplimente alimentare”.
„Dacă simțiți nevoia, este în regulă să le consumați. E ca și cum am lua o aspirină cu vitamina C. Aceste produse au apărut ca o nevoie la deficitul nutrițional cauzat de industrializarea dusă la extrem. Noi ne sărăcim nutrițional prin alegerile pe care le facem. Gândiți-vă câți dintre noi mai gătim acasă și câți dintre noi mergem și cumpărăm de-a gata produse alimentare”, afirmă medicul.
Nu în ultimul rând, dr. Simona Carniciu a vorbit în cadrul emisiunii despre mâncatul excesiv la români, care obișnuiesc să mănânce la o masă câte 3 feluri de mâncare: ciorbă, felul doi și, desigur, desert. Ca să nu mai vorbim despre sucurile sau alcoolul băute după masă…
„Categoric nu e bine. Cea mai frecventă greșeală de alimentație a românilor este să aibă 3 feluri de mâncare la o masă. Acest lucru nu e indicat dintr-un singur punct de vedere: pentru că este o cantitate foarte mare de mâncare consumată deodată. Sunt persoane care ajung să aibă stomacul foarte mare pentru că mănâncă foarte mult. Stomacul se lărgește și astfel simți nevoia să mănânci din ce în ce mai mult ca să îl umpli.
Eu sunt adepta unui singur fel la masă. Dar dacă la prânz mâncați o porție mai mică de ciorbă, puteți suplimenta cu felul doi, dar tot într-o cantitate mai mică”, a adăugat medicul.
Mai multe informații despre alimentația sănătoasă puteți descoperi urmărind mai jos emisiunea integrală „Înapoi în viitor”, invitată dr. Simona Carniciu.