Ceafa de porc pare să fie alimentul de bază al românilor, dacă aruncăm o privire prin coșurile de cumpărături. Consumată indiferent de sezon, mai ales la grătar și alături de o porție mare de cartofi prăjiți, ceafa de porc se transformă într-o bombă cu ceas pentru sănătatea inimii. Iar asta din cauza conținutului mare de colesterol, care se acumulează pe vasele de sânge și duce la apariția aterosclerozei, cauza principală a bolilor cardiovasculare.
Află câte calorii are ceafa de porc, cât colesterol conține și câtă mișcare trebuie să facem ca să ardem excesul și să nu ne îngrășăm.
O porție mică de ceafă de porc la grătar (100 de grame) are aproximativ 190 de calorii, potrivit Departamentului de Agricultură al SUA.
Numai că porția obișnuită de ceafă, fie că o gătim acasă ori o mâncăm la restaurant, este aproape dublă, deci 200 de grame.
Așadar, un meniu cu ceafă de porc (200 de grame, 380 de calorii) și cartofi prăjiți în baie de ulei (200 de grame, 620 de calorii) însumează nu mai puțin de 1.000 de calorii. Nu mai punem la socoteală sosurile, berea sau sucurile care adesea însoțesc un astfel de meniu și care mai adaugă câteva sute de calorii…
O asemenea masă ar trebui să fie singura din zi, mai ales dacă trebuie și vrem să slăbim.
Pe de altă parte, ceafa de porc nu înseamnă doar calorii. Acest tip de carne este bogat în:
Prin urmare, ceafa de porc poate fi un aliment foarte bun și nutritiv, cu condiția să nu exagerăm cu cantitățile, să nu îi asociem o sursă de carbohidrați și grăsimi saturate (cartofi prăjiți în ulei) și să nu ne facem un obicei din a o consuma zilnic.
Cea mai bună variantă este asocierea cărnii cu o salată mare/ legume fără amidon la abur sau sotate și un cartof copt/ 2 linguri de piure dietetic.
Din păcate, pe cât este de gustoasă, pe atât este de păcătoasă ceafa de porc pentru vasele noastre de sânge.
Într-o porție de 100 de grame de ceafă se găsesc aproximativ 70 de miligrame de colesterol. Asta în condițiile în care medicii recomandă ca doza zilnică să nu depășească 200 de miligrame pe zi, mai ales dacă valoarea colesterolului din sânge este peste 200 mg/dL și avem risc crescut de boli cardiovasculare.
Mai mult, consumul excesiv de produse din carne care conțin nitriți – printre care se numără și ceafa de porc – crește riscul de cancer de colon. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că nitriții se leagă de fierul hemic din carne atunci când este gătită și formează nitrozamine, compuși cu potențial cancerigen.
Pentru a reduce cât mai mult riscul de cancer, se recomandă scăderea consumului de carne roșie la 500 de grame pe săptămână.
Pentru a arde cele 190 de calorii dintr-o porție de 100 de grame de ceafă de porc la grătar trebuie să depuneți eforturi serioase. Iar dacă porția e mai generoasă și cuprinde și cartofi, atunci pregătiți-vă să alocați un timp mare alergării în parc sau pe banda de la sala de sport.
Iată ce presupune arderea caloriilor aduse în organism prin consumul unei porții de 100 de grame de ceafă: