Cele 7 legume foarte nutritive pe care trebuie să le consumi în februarie 2024, pentru a fi perfect sănătos

  • Publicat:

Dacă simți că te afli într-o rutină culinară și te-ai plictisit de fasole verde, mazăre și morcovi, ar putea fi momentul potrivit să încerci în această perioadă niște legume neobișnuite, dar sănătoase.

Acestea pot aduce un plus de gust cinei tale, pot îmbogăți lista de ingrediente pentru salate și pot fi o sursă bună de nutrienți valoroși.

Iată câteva dintre aceste legume pe care să le cauți data viitoare când ești în supermarket sau la piață.

Nap suedez (rutabaga)

Mai dulce decât verișorul său napul, această rădăcinoasă are o consistență mai cremoasă când este gătită. Această legumă are avantaje nutritive precum fibre, vitamina A, vitamina C și potasiu. Când cumperi această legumă, trebuie să știi ceva: napii suedezi, atunci când sunt vânduți în magazine, sunt adesea acoperiți cu o peliculă exterioară de ceară pentru a le prelungi durata de viață la raft. Dacă îi cumperi din supermarket, asigură-te că îndepărtezi ceara și coaja înainte de gătire. Alege-i pe cei de mărimea unei mingi de baseball, cu coaja netedă și fără tăieturi sau crăpături.

Napii suedezi sunt legume care se pot păstra în frigider sau într-un loc răcoros și întunecat. Aceștia pot fi gătiți piure sau la cuptor.

Conopidă romanesco

Versatilă și nutritivă, aceasta este din familia de legume din care fac parte broccoli și conopida. Deși este verde și arată ca un broccoli cu spini, are un gust mai pământos, asemănător conopidei.

Conopida romanesco este plină de nutrienți precum vitamina C, vitamina K, acid folic, potasiu și fibre.

La supermarket, alege bucățile de conopidă care au o culoare deschisă. Tulpina nu ar trebui să prezinte semne de ofilire; ar trebui să fie fermă. Și caută bucăți care încă au frunze ferme atașate, deoarece aceasta un semn că este proaspătă. Dacă frunzele au fost îndepărtate, există o probabilitate mai mare ca leguma să fie veche. Conopida romanesco este ușor de păstrat, într-o pungă de plastic cu sistem de închidere, în frigider; o poți tăia în buchețele, dar clătește-o chiar înainte de a o folosi.

Poate fi servită crudă, sotată, la cuptor, opărită sau murată – și poate da un plus de gust rețetelor tale obișnuite.

Rădăcină de ţelină

Pentru o legumă care s-ar putea să nu fie musai în atenția ta, rădăcina de ţelină oferă o doză sănătoasă de vitamina K, vitamina C și fibre.

Alege rădăcini de dimensiunea unui grepfrut, care nu au prea multe noduri sau rădăcini care ies.

Odată cumpărată, rădăcina de ţelină se va păstra timp de două sau trei săptămâni în sertarul frigiderului sau în orice loc răcoros și întunecat.

Pregătește-o sotată sau la cuptor ca un fel de mâncare ușor de pregătit într-o seară din cursul săptămânii, sau într-o salată de crudități, cu morcov și măr. 

Topinamburul

Topinamburul este un tip de legumă cu rădăcină asemănătoare cu cea de floarea-soarelui. Acesta are o suprafață denivelată și neregulată și o coajă de culoare maro deschis spre roșiatic. Topinamburul are un gust dulce și asemănător celui de nucă, iar textura este crocantă când este crud și devine fragedă când este gătit.

Printre aspectele nutriționale importante ale topinamburului: este bogat în fier și potasiu, precum și în inulină, un prebiotic care poate contribui la o floră intestinală sănătoasă.

După ce îl cumperi din magazin, menține-l crocant prin depozitarea într-un loc răcoros, întunecat sau în frigider și consumă-l în decurs de o săptămână sau două pentru prospețime optimă.

Bucură-te de gustul topinamburului prăjit sau sotat, dar și crud, în salate. 

Rădăcină de păstârnac

Leguminoasă înrudită cu morcovul, păstârnacul are o formă conică, o coajă de culoare crem și un gust dulce și pământos, iar textura devine fragedă când este gătit. 

Adesea subapreciat, păstârnacul oferă o doză bună de vitamina C, vitamina K și fibre alimentare și poate contribui la o dietă nutritivă și echilibrată.

Pentru a-l păstra acasă și a-i păstra dulceața, ține-l în frigider, ideal într-o pungă de plastic. Încearcă să-l folosești în decurs de două săptămâni pentru cel mai bun gust. 

Această legumă versatilă și accesibilă este ușor de gătit. Prăjește păstârnacul cu un strop de ulei de măsline și ierburile preferate, adaugă-l în supe sau fă-l piure cu cartofi pentru un fel de mâncare gustos.

Gulie

Gulia este membru al familiei de legume din care face parte și varza, are un bulb rotund, coajă și tulpina de culoare verde pal sau violet.

Această legumă are un gust ușor iute, iar textura este crocantă și suculentă, asemănătoare cu cea a unei ridichi. 

Gulia este bogată în vitamina C, vitaminele B și fibre alimentare, fiind o bună sursă de nutrienți mai ales iarna.  

Prelungește viața guliei prin depozitarea în frigider, fie învelită într-o cârpă umedă, fie într-o pungă de plastic.

Dovleac kabocha

Acest dovleac de iarnă este bogat în beta-caroten, antioxidanți, precum și în vitamina C și potasiu.

Este, de asemenea, o sursă bună de fibre. Gustul lui ușor dulce îl face foarte versatil și îl poți savura pregătit foarte simplu. Încearcă-l fiert, la cuptor sau în preparate mai complexe precum supe, chili, tocănițe sau curry. Depozitează dovleacul kabocha așa cum ai face cu alte soiuri de dovleac, decojit și ținut în frigider în recipiente etanșe sau în pungi de plastic cu sistem de închidere. Poți, de asemenea, să congelezi această legumă pentru utilizare ulterioară.

În plus, dovleacul kabocha poate fi un înlocuitor delicios cu conținut scăzut de carbohidrați pentru cartofii dulci și poate fi folosit chiar și  în deserturi.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult