Vitamina B12 joacă un rol foarte important în organism. Deși este numită „vitamina memoriei”, deoarece protejează sistemul nervos, ajută la buna funcționare a nervilor și sprijină memoria, vitamina B12 este implicată și în formarea de celule sanguine, în special de globule roșii, joacă un rol important în menținerea sănătății sistemului cardiovascular și are un impact semnificativ asupra sistemului imunitar.
Citește și: 25 de semne care dau de gol carența de vitamina B12
Doza zilnică recomandată de vitamina B12 variază în funcție de vârstă, astfel:
Cele mai bune surse alimentare de vitamina B12 sunt carnea, peștele, lactatele și ouăle. Însă și persoanele vegetariene sau vegane își pot lua doza necesară de vitamina B12 din anumite alimente.
Potrivit medicalnestoday.com, în lista de alimente cu vitamina B12 pe care le poate consuma o persoană care urmează dieta vegetariană se regăsesc:
Având în vedere că persoanele vegane nu consumă deloc produse de origine animală, sursele de vitamina B12 sunt mult mai puține și cuprind, în mare parte, alimente fortificate cu vitamina B12. Exemple de astfel de alimente fortificate sunt:
Citiți cu atenție eticheta unor astfel de produse și asigurați-vă că sunt fortificate cu vitamina B12. Iar dacă există deja o carență, cel mai indicat este să suplimentați cu capsule sau injecții cu vitamina B12.