Cele mai rele 4 băuturi pentru siluetă. Îngrașă foarte mult, nu le consuma!

Dacă plănuiești să slăbești sau să îți menții greutatea, evită sau consumă foarte rar aceste băuturi, deoarece au multe calorii. 
  • Publicat:

Nu doar mâncarea ne îngrașă, ci și anumite băuturi, care conțin calorii „lichide” pe care stomacul nici nu le simte pe moment, dar cu siguranță le vei observa pe cântar.

În afară de zahăr, sub orice formă, astfel de băuturi nu oferă prea multe substanțe nutritive, așa că fii chibzuită cu „bugetul” zilnic de calorii și alocă-l cu precădere alimentelor sănătoase, cât mai proaspete și de sezon.

Iată câteva exemple de băuturi pe care ar trebui să le eviți sau să le consumi doar în rare ocazii, dacă vrei să slăbești sau să îți menții greutatea.

Sucuri carbogazoase îndulcite

Majoritatea sucurilor carbogazoase conțin extrem de mult zahăr, fie că vorbim despre cele tip cola sau cele cu fructe, și foarte puține sau chiar deloc fibre. Această combinație nu este deloc ideală dacă vrei să scapi de kilogramele în plus.

Mai mult, consumul excesiv de sucuri dulci poate cauza probleme cu stomacul (crampe abdominale, diaree, balonare, gaze intestinale, arsuri la stomac), dar și carențe nutriționale.

Deloc de neglijat, astfel de sucuri determină un spike glicemic și poftă mai mare de mâncare. Specialiștii avertizează că un consum excesiv și pe termen lung de sucuri dulci poate agrava afecțiuni precum diabetul, gastrita, bolile renale, pancreatice, sindromul de intestin iritabil sau alte boli inflamatorii intestinale.

Dacă nu poți renunța de tot la sucuri, măcar încearcă să le înlocuiești cu variantele fără zahăr, cu îndulcitori. Însă nici aceste variante nu sunt de dorit pe termen lung, deoarece studiile indică și în cazul îndulcitorilor potențiale efecte adverse. 

Smoothie-uri din magazine

Deși poate părea o idee bună, consumul zilnic de smoothie, mai ales cel cumpărat din magazine, nu este indicat dacă ai probleme cu greutatea.

Chiar dacă zahărul natural din fructe nu este la fel de nociv precum zahărul alb, acesta conține multe calorii și poate avea efecte negative inclusiv asupra ficatului. 

De asemenea, nu trebuie neglijate nici restul ingredientelor adăugate într-un smoothie, cum ar fi laptele sau iaurtul, nucile sau îndulcitorii (miere, sirop de arțar etc.). O porție de doar 250 ml de smoothie poate ajunge ușor la aproape 500 de calorii!

Cel mai indicat este să consumi fructul întreg și, foarte important, să nu faci excese. Într-un smoothie poate fi folosită o cantitate de 300 până la 500 de grame de fructe, adică maximul porției zilnice recomandate. Dacă o sticluță de smoothie poate fi dată pe gât pe nerăsuflate, nu același lucru se poate spune despre fructele întregi, care necesită cu siguranță mai mult timp pentru a fi mestecate.

Acest timp este foarte important atât pentru creier, cât și pentru glicemie. Cu cât mestecăm mai mult timp alimentele, cu atât creierul va fi mai receptiv la semnalele transmise de neurotransmițători și vom avea senzație de sațietate și glicemie în parametrii normali.

Asta nu înseamnă că din când în când nu te poți răsfăța cu un smoothie la micul dejun sau la prânz, dar nu face din asta un obicei dacă vrei ca regimul de slăbire să dea rezultate.

Cocktailuri alcoolice dulci

Cele mai calorice băuturi alcoolice sunt cocktailurile cu adaos de zahăr. Chiar dacă fac parte din „meniul de distracție” al verii și sunt nelipsite la ieșirile cu prietenii, aceste cocktailuri alcoolice sunt bombe calorice.

Alcoolul în sine oferă 7 calorii per gram, iar dacă la acestea adăugăm și caloriile din zahăr sau diverse siropuri aromate, se ajunge cu ușurință la o băutură care se consumă rapid, dar cu mari eforturi poate fi dată jos de pe burtă.

Un cocktail alcoolic de 200 de mililitri poate însuma nu mai puțin de 400-500 de calorii, așa că ai grijă la cantitate. Poți încerca, în schimb, câteva rețete de cocktailuri nonalcoolice cu mult mai puține calorii. 

Cafea rece cu adaos de frișcă și mult zahăr

Nu e vară fără frappe! Dar nici zahăr fără calorii! Din păcate, specialitățile dulci de cafea rece sunt pline de zahăr, siropuri și frișcă, ingrediente deloc prietenoase cu silueta.

Un frappe „cu de toate” poate ajunge ușor la 500 de calorii. Iar dacă mai adăugăm și câteva nuci, categoric trebuie să „tăiem” de la altă masă pentru a ne încadra în bugetul zilnic de calorii pentru a nu ne îngrășa.

Dacă ți-e poftă totuși de un frappe, folosește îndulcitori sau scorțișoară în loc de zahăr, renunță la siropuri și în loc de frișcă îndulcită adaugă un moț de frișcă de cocos cu stevia (vezi aici rețeta pe care o poți face acasă) sau puțină ciocolată amăruie răzuită.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult