Chefirul ajută la scăderea în greutate, reduce colesterolul și controlează glicemia. Ce alte beneficii are așa-numitul elixir al longevității

  • Publicat:
Chefirul ajută la scăderea în greutate, reduce colesterolul și controlează glicemia. Ce alte beneficii are așa-numitul elixir al longevității
Sursa foto: Shutterstock

Chefirul este un aliment lichid fermentat cu numeroase beneficii pentru sănătate. Consumat zilnic, chefirul ajută la întărirea imunității și sprijină procesul de scădere în greutate. Mai mult, calciul și probioticele prezente în chefir sunt importante pentru sănătatea tractului digestiv și a oaselor, prevenind problemele cu stomacul și osteoporoza.

Acest iaurt lichid provine din Munții Caucaz și este considerat „elixirul longevității”. Numele său, „kefir”, înseamnă plăcere sau senzație bună. Ușor acidulat și mai acrișor decât iaurtul clasic, chefirul poate fi consumat ca atare sau în compoziția smoothie-urilor cu diverse legume sau fructe.

Află mai jos ce beneficii are consumul de chefir asupra sănătății tale.

4 motive să consumi zilnic chefir

Bun pentru digestie – probioticele din chefir populează flora intestinală cu bacterii benefice și previn tulburările de tranzit intestinal. De asemenea, prin procesul de fermentare, nivelul de lactoză din chefir este mult mai mic. Prin urmare, chefirul ar putea fi consumat fără probleme și de persoanele care au intoleranță la lactoză.

Cu toate acestea, dacă ai o boală intestinală inflamatorie este indicat să ceri sfatul medicului înainte de a consuma chefir sau alte alimente fermentate, deoarece există și situații când simptomele pot fi agravate de consumul acestora.

Ajută la slăbit – datorită numeroaselor bacterii benefice din compoziție, chefirul consumat în fiecare zi poate îmbunătăți procesul de digestie și, implicit, ajută la scăderea în greutate. Studiile arată că persoanele care consumă frecvent alimente fermentate au în general o greutate normală și un indice de masă corporală în parametri.

Menține sănătatea oaselor și a dinților – chefirul este o sursă excelentă de calciu și vitamina K, substanțe nutritive foarte importante pentru sănătatea sistemului osos. Împreună cu alte produse lactate, chefirul consumat zilnic reduce riscul de osteoporoză și parodontoză, boala care te lasă fără dinți.

Previne inflamațiile din corp – numeroase boli cronice apar din cauza inflamațiilor determinate de alimentația dezechilibrată și fumat. Consumul de chefir și alte alimente probiotice s-a demonstrat că poate reduce nivelul acestor inflamații. Printre cele mai întâlnite boli cauzate de inflamații se numără artrita reumatoidă, bolile cardiovasculare, bolile inflamatorii intestinale, fibromialgia, lupusul și boala Alzheimer.

Ce substanțe nutritive conține chefirul

Chefirul este o sursă excelentă de probiotice, cunoscute și sub numele de „bacterii prietenoase”. Acestea ameliorează simptomele sindromului de intestin iritabil, cum ar fi balonarea și diareea.

De asemenea, consumul zilnic de chefir ajută la reglarea tensiunii, colesterolului și glicemiei, prevenind astfel numeroase boli cronice asociate acestor factori de risc.

porție de 250 ml de chefir conține aproximativ:

  • 140 kilocalorii
  • 8 grame proteine
  • 7,5 grame grăsimi
  • 10 grame carbohidrați
  • 330 mg calciu
  • 28 mg magneziu
  • 380 mg potasiu
  • 0,7 mcg vitamina B12
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult