Ciocolata, dulcele care te poartă între extaz şi agonie

O iubim indiferent de momentul zilei şi nu există tristeţe pe care mult-iubita ciocolată să nu o trateze. Ciocolata ne face parcă viaţa mai frumoasă şi este nelipsită din coşul de cumpărături, dar la fel de bine cum ne poate aduce zâmbetul pe faţă, ne poate aduce în pragul depresiei, mai ales dacă nu ţinem cont de informaţiile nutriţionale şi alegem sortimente deloc prietenoase cu silueta.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ciocolata, dulcele care te poartă între extaz şi agonie

O iubim indiferent de momentul zilei şi nu există tristeţe pe care mult-iubita ciocolată să nu o trateze.

Ciocolata ne face parcă viaţa mai frumoasă şi este nelipsită din coşul de cumpărături, dar la fel de bine cum ne poate aduce zâmbetul pe faţă, ne poate aduce în pragul depresiei, mai ales dacă nu ţinem cont de informaţiile nutriţionale şi alegem sortimente deloc prietenoase cu silueta.

Totuşi, dacă vei cunoaşte câteva mici trucuri vei putea să împaci şi capra si varza. Astfel, vei reuşi să te răsfeţi şi vei răsfăţa şi gusturile membrilor familiei tale, insuflându-le, totodată, şi câteva reguli de bază pentru impunerea unei alimentaţii echilibrate şi sănătoase.

”Însuşirile senzoriale deosebite, dar şi valoarea nutritivă mai ridicată faţă de celelalte produse zaharoase, fac ca produsele din cacao, în special ciocolata, să fie foarte apreciate indiferent de vârstă.

Conţinutul de cacao şi adaosul de lapte îmbunătăţesc nu numai valoarea nutritivă a ciocolatei, dar o fac una din cele mai râvnite dintre toate produsele zaharoase”, spune COSTEL STANCIU, Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România.

Ce ar trebui să conţină o ciocolată bună

FLAVIA MANOLE, nutriţionist, ne spune care sunt ingredientele de bază care ar trebui să se regăsească pe eticheta unei ciocolate bune şi care sunt cele de care ar trebui să ne ferim.

Ciocolata  este definită ca fiind un produs obţinut dintr-un amestec omogen de pudră sau pastă de cacao şi zahăr fin pulverizat, cu sau fără adaos de unt de cacao.

Termenul de ciocolată este folosit pe de o parte ca nume generic pentru toate sortimentele de ciocolată, iar pe de altă parte pentru a defini ciocolata neagră, care este bogată în pastă de cacao şi nu conţine lapte.

Cu cât o ciocolată conţine mai multă pastă de cacao, cu atât gustul său este mai aspru şi mai amar, având o aromă puternică şi un preţ probabil mai ridicat.

Există o varietate largă de sortimente de ciocolată, de la simpla ciocolată cu lapte până la cea cu diverse umpluturi sau cea pentru diabetici.
Problema apare atunci când procesul de fabricare a acesteia este cu mult diferit faţă de ceea ce ar trebui să fie, iar pe lângă materiile prime necesare elaborării ciocolatei (pasta de cacao, untul de cacao, zahărul, laptele praf, lecitina, pudra de cacao), apar mult prea multe alte „ingrediente”.

Mai pe scurt, la unele sortimente de ciocolată veţi găsi în loc de minunatul unt de cacao, alte grăsimi care sunt utilizate sau chiar grăsimi hidrogenate (margarine). Aceste produse aduc de obicei un aport foarte ridicat de glucide rafinate, grăsimi şi mulţi alţi aditivi care contribuie la îndepărtarea de la tot ce înseamnă o ciocolată.

Acceptând să consumăm variantele acestea tot mai elaborate nu vom mai putea să beneficiem de ceea ce ar putea oferi sănătăţii noastre o ciocolată simplă, naturală, iar aici mă refer  la ciocolata neagră cu procent crescut de cacao (70-90%) dar, atenţie, consumată şi aceasta în cantităţi moderate.

“În schimb, laptele şi diversele substanţe obţinute din boabele de cacao  sunt adaosurile care se folosesc frecvent la fabricarea ciocolatei amărui, făcând ca astfel de ciocolate să fie net superioare sub aspectul gustului şi a valorii nutritive faţă de ciocolatele fără lapte.
Adesea se adaugă lapte integral sau degresat sub formă de lapte praf, grăsime de lapte pentru creşterea conţinutului de grăsime şi/sau zer pentru creşterea conţinutului în proteine, vitamine hidrosolubile şi minerale. Astfel, în mod similar cu cacaoa, şi cantitatea de lapte joacă un rol important în îmbunătăţirea caracteristicilor şi valorii nutritive a ciocolatei. 

Emulgatorii şi aromele adăugaţi au rolul de a omogeniza amestecul şi de a îmbunătăţi textura, respectiv aroma. Cu cât ponderea substanţelor pe bază de lapte, cantitatea de cacao şi unt de cacao sunt mai mari, cu atât calitatea ciocolatei este mai bună ”, precizează Cornel Stanciu.

Ţine minte 3 cuvinte!

Cacao minimum 70%, unt de cacao şi zahăr  – acestea sunt primele ingrediente care ar trebui să fie trecute pe eticheta unei ciocolate adevărate.
Prin urmare, acele ciocolăţele care au zahărul trecut la loc fruntaş nu sunt nici pe departe ceea ce ai nevoie.

Cel mult 3-4 pătrăţele de ciocolată pe zi

Dulciurile sunt bune, atât sub aspectul senzorial cât şi sub cel caloric, însă nutriţioniştii recomandă consumul de produse zaharoase într-o cantitate ce nu depăşeşte echivalentul a trei-patru pătrăţele de ciocolată zilnic, indiferent de vârstă.

„Toţi suntem atraşi de caracteristicile organoleptice deosebite ale acestor produse, însă este important ca ponderea acestora să nu depăşească limita optimă.

Astfel, pentru realizarea unui meniu echilibrat ponderea produselor zaharoase nu trebuie să depăşească 8% din necesarul energetic zilnic, ceea ce înseamnă nu mai mult de 200 kilocalorii de dulciuri zilnic”, subliniază LAURA PASCU, marketing manager la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România.

Educă-te să mănânci sănătos!

Alcătuieşte-ţi ţie şi familiei tale un meniu bogat în cereale şi produse de panificaţie. Îmbogăţeşte meniul cu fructe şi legume. Consumă lactate şi carne în cantităţi suficiente. Învaţă-i pe copiii tăi că acestea sunt regulile unei alimentaţii sănătoase, iar produsele dulci nu trebuie să substituie niciodată celelalte alimente.

Învaţă-i pe copii încă de mici că ciocolata este bună, însă, nu trebuie depăşită limita celor trei pătrăţele pe zi. Astfel, micuţii vor şti să o aprecieze mai mult şi să o consume cumpătat, formând deprinderile alimentare sănătoase încă din copilărie.

Iar pentru că se ştie că le este greu să respecte limite stricte, poţi să îi ajuţi prin aplicarea unui mic truc. Spunându-le că pot consuma zilnic numai două pătrăţele, nu vor simţi rigorile regulii, şi vor fi şi ei mulţumiţi dacă le vei îngădui încă cel mult câte un pătrăţel.

Încearcă să ai tot timpul în casă, la vedere, multe fructe. Astfel, membrii familiei tale vor fi tentaţi să consume mai multe fructe, nu numai dulciuri.

Răsfăţă-te şi tu cu ciocolată! Nu uita, însă, că pentru menţinerea unei siluete armonioase echivalentul a trei pătrăţele de ciocolată pe zi este limita maximă de produse zaharoase către care trebuie să tinzi.

Originea boabelor de cacao

Cacaoa este un produs obţinut din boabele arborelui de cacao, Teobroma cacao originar din America Centrală. Boabele de cacao reprezintă, de fapt, seminţele acestuia iar caracteristică pentru acestea este teobromina, o substanţă care se găseşte în pondere de 2,5% în pudra de cacao astfel obţinută.

Arborele este astăzi cultivat în întreaga zonă ecuatorială şi tropicală, din America Latină până în Orientul Îndepărtat.

Cacaoa de cea mai bună calitate este obţinută din boabe din soiurile Ceylon, Jawa, Puerta, Cabalo, Caracas şi Ecuador, care au un gust şi o aromă deosebit de plăcute.

De ce iubim ciocolata neagră

Ciocolata neagră are în compoziţie cacao, unt de cacao şi zahăr, este bogată în vitamine, minerale şi antioxidanţi cu un rol deosebit de important în menţinerea unei stări optime de sănătate.

Numeroase studii au demonstrat de-a lungul timpului efectele sale benefice asupra stării de sănătate.

Iată câteva motive pentru care este important să mâncăm, cu moderaţie, ciocolată neagră, cu conţinut crescut de cacao:

  • Îmbunătăţeşte memoria
  • Reglează tensiunea arterială
  • Combate stresul şi oboseala, datorită conţinutului de magneziu
  • Este o sursă importantă de antioxidanţi şi minerale, care joacă rol preventiv împotriva apariţiei cancerului
  • Ţine sub control nivelul colesteroului
  • Conţine cofeină (o pătrăţică=6 mg cofeină), care te ajută să te energizezi
  • Fibrele din ciocolată combat constipaţia

Cine NU are voie să consume ciocolată

„Prezenţa oxalaţilor şi a taninurilor din compoziţia ciocolatei la copii şi femei în perioada maternităţii poate reduce absorbţia calciului, fierului şi a zincului, iar aportul acesteia ar trebui limitat mai ales dacă dieta este săracă în lapte şi brânzeturi (surse importante de calciu) şi în carne (sursă de fier şi zinc)”, spune nutriţionistul Flavia Manole.

Ciocolata, la fel ca multe alimente, nu este indicată în cazul celor care suferă de diferite alergii sau intoleranţe la ingredientele care sunt în compoziţia acesteia.

Pentru protejarea persoanelor predispuse la alergii, Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România, Costel Stanciu,  subliniază că este obligatorie indicarea posibilelor ingrediente alergene din compoziţia unei ciocolate, cum ar fi:

  • ouă şi produse derivate;
  • arahide şi produse derivate;
  • soia şi produse derivate;
  • lapte şi produse derivate (inclusiv lactoză);
  • fructe cu coajă, de exemplu migdale, alune de pădure, nuci, anacarde, nuci Pecan, nuci de Brazilia, fistic, nuci de macadamia şi nuci de Queensland şi produse derivate;
  • seminţe de susan şi produse derivate.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult