Colesterolul rău crescut poate duce la infarct sau AVC! Vezi dieta anti colesterol ce funcționează!

Dr. Laura Panait, medic de familie, explică riscurile la ce este supus un pacient cu colesterolul rău crescut pe termen lung și ce tip de alimentație ajută în acest caz.
  • Publicat:
Colesterolul rău crescut poate duce la infarct sau AVC! Vezi dieta anti colesterol ce funcționează!
Dr Laura Panait, medic de familie, foto arhivă

Pentru a ține nivelurile de colesterol sub control se recomandă o dietă bogată în Omega 3 (se recomandă consumul de pește bogat în Omega 3 de 2-3 ori/săptămână, lactate degresate, cât mai puțină carne roșie, renunțarea la alcool, la fumat. Am aflat de la dr. Laura Panait, medic specialist medicină de familie, competență ultrasonografie general.

CSÎD: Ce riscăm dacă nu tratăm/ ținem sub control colesterolul crescut?

Dr. Laura Panait: Colesterolul crescut, în timp duce la formarea plăcilor de aterom pe pereții vaselor rezultând  îngustarea lor sau chiar obstrucția completă.

CSÎD: Ce simptome apar?

Dr. Laura Panait: Simptomele variază în funcție de topologie:

Cord: oboseală, scăderea toleranței la efort, durere toracică de tip cardiac (boala cardiacă ischemică)

Carotide: amețeli, dureri de cap, stare de confuzie

Vase periferice: amorțeli/furnicături la nivelul membrelor

Pe lângă afectarea vaselor putem constata și depunerea de grăsime la nivelul organelor, cel mai cunoscut efect fiind steatoza hepatica sau ” ficatul gras”.

La anumiți pacienți pot apărea și mici depuneri la nivelul pielii sub forma unor noduli de grăsime numite “xantoame”.

Cum să scazi colesterolul prin metode naturiste?

CSÎD: Ce metode naturiste sunt de ajutor în combaterea colesterolului crescut?

Dr. Laura Panait: Consumul ridicat de alimente bogate în fibre: fasolea, lintea, năutul, merele, nuci, migdale, fistic, semințe de dovleac (crude, NU prăjite), cerealele (cele integrale), strugurii , un pahar de vin roșu,  ciocolata neagră, usturoiul, grapefruitul roșu sunt doar câteva din alimentele, date de natură, ce reduc valorile colesterolului.

CSÎD: Ar putea fi și suplimente alimentare de ajutor?

Dr. Laura Panait: Pe lângă dietă putem adăuga suplimente alimentare pe baza de pește, usturoi, extract sâmburi de struguri, coacăze și altele.Medical curant poate recomanda produsul potrivit și/sau asocierea potrivită fiecărui pacient. Aderarea la tratament este foarte importantă având în vedere că este pe termen mediu și lung. De asemenea, trebuie avută mare grijă la afecțiunile asociate în momentul alegerii unui preparat și chiar și la forma sub care este prescrisă (comprimate, pulberi, tincturi).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult