Fructul acerola are un gust dulce-acrișor și este folosit în diverse preparate, precum sucuri, conserve, gemuri, dar și în compoziția produselor cosmetice. Acerola este apreciată nu doar pentru conținutul său bogat în vitamina C – de până la 40 de ori mai mare decât cel al unei portocale -, ci și pentru antioxidanții și mineralele din compoziție, care contribuie la susținerea sistemului imunitar și la menținerea sănătății.
Consumul zilnic de acerola poate oferi numeroase beneficii pentru sănătate, datorită conținutului său bogat în nutrienți, vitamine și antioxidanți.
Iată câteva dintre beneficiile acestui fruct exotic:
Susține imunitatea – datorită conținutului bogat în vitamina C, consumul regulat de acerola ajută la întărirea sistemului imunitar, ameliorarea simptomelor de răceală și gripă, absorbția eficientă a fierului din alimente și vindecarea rapidă a pielii.
Bun pentru sănătatea ochilor – vitamina A din acest fruct exotic contribuie la menținerea sănătății ochilor și prevenirea unor probleme oculare, cum ar fi degenerescența maculară.
Ameliorează digestia – fibrele din acest fruct ajută la reglarea tranzitului intestinal, prevenind astfel constipația.
Previne inflamațiile din corp – datorită antioxidanților conținuți, fructul de acerola este asociat cu un risc mai mic de inflamații și reduce stresul oxidativ, factori care contribuie la apariția bolilor cardiovasculare sau chiar a cancerului.
„Hrană” pentru creier – în acerola se regăsesc numeroase vitamine și minerale esențiale pentru buna funcționare a sistemului nervos și menținerea energiei, cum ar fi fierul, potasiul, magneziul și vitaminele B.
Există unele situații în care acest fruct poate fi contraindicat. Spre exemplu, persoanele care au probleme renale sau predispoziție spre astfel de afecțiuni trebuie să consume cantități mici de acerola, deci să nu exagereze, din cauza nivelului crescut de vitamina C, care poate favoriza apariția pietrelor la rinichi.
De asemenea, se recomandă precauție în cazul gravidelor, persoanelor cu alergii alimentare sau care urmează tratament cu anticoagulante.
Consumul excesiv de acerola este contraindicat și celor cu gastrită sau care se confruntă frecvent cu diaree.
Sursa: healthline.com