Consumul de creveți: beneficii, valori nutriționale, riscuri

Iată care sunt principalele beneficii și riscuri ale consumului de creveți, dar și valorile lor nutriționale.
  • Publicat:
Consumul de creveți: beneficii, valori nutriționale, riscuri
Foto: envato

Creveții se numără printre cele mai consumate fructe de mare, bogate în proteine. Deși conțin un număr mic de calorii, creveții sunt bogați în nutrienți esențiali, printre care putem reaminti vitamina B12, care ajută la formarea celulelor roșii și menținerea sistemului nervos, dar și seleniu, un mineral care ajută la protejarea celulelor. Iată care sunt principalele beneficii și riscuri ale consumului de creveți, dar și valorile lor nutriționale.

Beneficiile consumului de creveți

Ghidul American de Nutriție recomandă consumul de fructe de mare de două-trei ori pe săptămână din cauza conținutului de mercur. Mercurul este o toxină care se regăsește în fructele de mare, poate deteriora sistemul nervos și poate duce la apariția simptomelor precum pierderea vederii periferice sau slăbirea musculară.

Pot reduce riscul de boli cardiovasculare

Consumul de pește este asociat riscului redus de apariție a bolilor de inimă, inclusiv a infarctului, câtă vreme peștele nu este prăjit. O analiză din National Health and Nutrition Examination Survey arată că în urma consumului de creveți s-a observat o reducere a tensiunii arteriale și a colesterolului, dar și riscul redus de a dezvolta boli cardiovasculare și accident vascular cerebral.

Conțin omega-3

Creveții nu conțin la fel de mult omega-3 precum alte tipuri de pește, dar așa cum bine știm, consumul de grăsimi sănătoase este asociat beneficiilor pentru sănătate, inclusiv îmbătrânirea sănătoasă, efectul antiinflamator, sprijinul imunitar, managementul greutății și reducerea bolilor de inimă și a riscului de Alzheimer.

Valori nutriționale

Creveții sunt o sursă excelentă de proteine. De exemplu, zece creveți de dimensiuni medii oferă 9 grame de proteină. Proteina vine la pachet cu aminoacizi esențiali pentru organism. Fiecare celulă din corp conține proteine.

  • Calorii: 45.5
  • Grăsimi: 0.65g
  • Carbohidrați: 0.58g
  • Proteine: 8.7g
  • Sodiu: 174mg, adică 7.6% din necesarul zilnic recomandat
  • Seleniu: 18.9mcg, adică 34% din necesarul zilnic recomandat
  • Vitamina B12: 0.43mcg, adică 18% din necesarul zilnic recomandat
  • Zinc: 0.62mg, adică 5.6% din necesarul zilnic recomandat
  • Vitamina E: 0.84mg, adică 5.6% din necesarul zilnic recomandat

Riscurile consumului de creveți

Pot fi contaminați

În general, fructele de mare pot conține metale grele și microplastice, iar excesul de mercur poate afecta sistemul nervos, inima și rinichii. În plus, consumate în timpul sarcinii pot afecta negativ sănătatea fătului, a dezvoltării creierului și sistemului nervos.

Creveții sunt un alergen comun

Creveții pot produce reacții alergice, iar printre simptome putem enumera:

  • mâncărimi în cavitatea bucală
  • iritații
  • umflarea feței, limbii sau buzelor
  • stări de vomă sau diaree
  • tuse
  • amețeală
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult