Creveții se numără printre cele mai consumate fructe de mare, bogate în proteine. Deși conțin un număr mic de calorii, creveții sunt bogați în nutrienți esențiali, printre care putem reaminti vitamina B12, care ajută la formarea celulelor roșii și menținerea sistemului nervos, dar și seleniu, un mineral care ajută la protejarea celulelor. Iată care sunt principalele beneficii și riscuri ale consumului de creveți, dar și valorile lor nutriționale.
Ghidul American de Nutriție recomandă consumul de fructe de mare de două-trei ori pe săptămână din cauza conținutului de mercur. Mercurul este o toxină care se regăsește în fructele de mare, poate deteriora sistemul nervos și poate duce la apariția simptomelor precum pierderea vederii periferice sau slăbirea musculară.
Consumul de pește este asociat riscului redus de apariție a bolilor de inimă, inclusiv a infarctului, câtă vreme peștele nu este prăjit. O analiză din National Health and Nutrition Examination Survey arată că în urma consumului de creveți s-a observat o reducere a tensiunii arteriale și a colesterolului, dar și riscul redus de a dezvolta boli cardiovasculare și accident vascular cerebral.
Creveții nu conțin la fel de mult omega-3 precum alte tipuri de pește, dar așa cum bine știm, consumul de grăsimi sănătoase este asociat beneficiilor pentru sănătate, inclusiv îmbătrânirea sănătoasă, efectul antiinflamator, sprijinul imunitar, managementul greutății și reducerea bolilor de inimă și a riscului de Alzheimer.
Creveții sunt o sursă excelentă de proteine. De exemplu, zece creveți de dimensiuni medii oferă 9 grame de proteină. Proteina vine la pachet cu aminoacizi esențiali pentru organism. Fiecare celulă din corp conține proteine.
În general, fructele de mare pot conține metale grele și microplastice, iar excesul de mercur poate afecta sistemul nervos, inima și rinichii. În plus, consumate în timpul sarcinii pot afecta negativ sănătatea fătului, a dezvoltării creierului și sistemului nervos.
Creveții pot produce reacții alergice, iar printre simptome putem enumera: