Cum îţi schimbă viaţa scăderea în greutate. 10 motive să slăbeşti

Află care sunt beneficiile scăderii în greutate, pe lângă îmbunătăţirea aspectului fizic!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum îţi schimbă viaţa scăderea în greutate. 10 motive să slăbeşti
Sursa foto: Shutterstock

Au trecut sărbătorile de iarnă şi în curând spunem bun-venit primăverii, voioase şi cam… durdulii. Bunătăţile de Crăciun şi lipsa de mişcare cu siguranţă ne-au cadorisit pe multe dintre noi cu câteva kilograme în plus. Multe femei îşi doresc să scape de excesul ponderal peste noapte, dacă se poate şi ciugulind pe furiş câte un covrig sau savurând în miez de noapte o prăjitură. Ei bine, făcând asta, ele nu reuşesc decât să se frustreze şi „să îşi pună frână” ambiţiei de a slăbi.

Diete peste diete, sport până la epuizare, cântărit zilnic – sună cunoscut? Dacă şi tu vrei să scapi de colăcei şi să intri, în sfârşit, în perechea de blugi care acum pocneşte pe tine, dar măsurile pe care le iei nu dau semne că ar funcţiona, poate nu ar strica să iei o mică pauză şi să reflectezi la anumite aspecte.

Nu degeaba se spune că cel mai mare duşman al slăbirii este creierul nostru. El ne dictează când să mâncăm, când ne-am săturat, dacă ne-a plăcut un anumit aliment şi, de ce nu, ne motivează să mergem mai departe pe drumul către silueta mult visată.

Dacă te chinui ani în şir să scapi de excesul ponderal, sigur ştii că nu există scurtături în calea succesului. Procesul de slăbire presupune disciplină, muncă, restricţii şi, desigur, motivaţie. Iar la capitolul motivaţie sunt multe de spus, pentru că asupra acesteia acţionează tot felul de factori.

Majoritatea femeilor îşi stabilesc drept obiectiv principal slăbirea pentru a arăta mai bine. Dar dacă aceasta este, de fapt, problema? Ce-ar fi să „săpăm” un pic mai departe şi să descoperim şi alte surse de motivaţie pentru a scăpa de excesul ponderal?

Noi am descoperit 10 motive pentru care merită să slăbeşti, altele decât cele evidente, şi anume de a arăta mai bine şi de a purta hainele care îţi plac.

Motivaţie pentru slăbit: 10 beneficii ale scăderii în greutate

Slăbitul este, deseori, reţeta-minune în lupta cu tot felul de probleme de sănătate. De altfel, în multe situaţii, medicii recomandă scăderea în greutate pentru ameliorarea diverselor simptome.

Excesul ponderal, din contră, are numeroase efecte adverse asupra organismului nostru, de la chinuitoarele dureri de spate până la riscul crescut de a dezvolta boli cronice precum diabetul sau chiar cancerul.

Dacă eşti de părere că scăderea în greutate nu face altceva decât să îţi uşureze misiunea de a-ţi găsi haine la modă care să ţi se potrivească, te înşeli. Iată câteva motive mult mai importante pentru care merită să dai jos kilogramele în plus!

1. Te vei odihni mai bine

Ceea ce mănânci poate influenţa calitatea somnului, arată studiile. Potrivit acestora, persoanele supraponderale sau obeze consumă în general alimente care nu sunt bogate în substanţe nutritive, motiv pentru care foamea îşi face mereu simţită prezenţa, la fel şi durerile de stomac. Asta înseamnă că organismul cere constant surse de energie, cum ar fi grăsimi şi zaharuri, inclusiv în timpul nopţii.

De asemenea, alimentele nesănătoase consumate la ceas de seară favorizează apariţia durerilor de stomac, care perturbă calitatea somnului. Despre efectele lipsei de odihnă poţi citi mai mult aici!

În schimb, alimentele bogate în carbohidraţi complecşi, proteine, vitamine şi minerale îţi asigură un somn odihnitor şi te feresc de problemele digestive. Află şi care sunt cele 3 alimente pentru un somn liniştit!

2. Vei avea mai puţine dureri

Dureri de spate, de articulaţii, în special la nivelul genunchilor – sigur nu-ţi sunt străine, mai ales dacă ai câteva kilograme în plus. Astfel de simptome sunt specific persoanelor supraponderale, deoarece greutatea în plus exercită presiune maximă asupra tuturor articulaţiilor şi, pe deasupra, favorizează apariţia inflamaţiilor în corp, responsabile şi de durerile lombare sau de umeri.

Un rol important în prevenirea acestor manifestări îl are dieta, dar şi sportul. Vezi în ce constă dieta antiinflamatorie şi ce exerciţii poţi face pentru a scăpa de durerile de spate!

3. Vei fi mai puţin stresată

Stresul este determinat, în principal, de sarcinile de la job, dar asta nu înseamnă că regimul alimentar este mai puţin important. Unele alimente pot creşte nivelul de cortizol, hormonul principal al stresului, cum ar fi băuturile răcoritoare şi dulciurile.

Astfel de alimente şi băuturi determină creşterea exagerată a glicemiei şi apoi scăderea bruscă a acesteia, proces pe care creierul îl interpretează ca fiind periculos – drept urmare, transmite semnale prin care este eliberat mai mult cortizol.

4. Vei respira mai bine

Kilogramele în plus sunt de vină şi pentru apariţia sau înrăutăţirea problemelor respiratorii. În special primăvara, lăcrimarea ochilor, nasul înfundat şi strănutul sunt semne ale alergiilor, care se pot agrava din cauza presiunii exercitate de greutatea excesivă asupra sistemului respirator şi a glandelor suprarenale. De asemenea, dificultăţile respiratorii se pot agrava dacă suferi de astm şi ai o greutate peste limită.

5. Viaţa ta sexuală va avea de câştigat

Pe măsură ce indicele de masa corporală scade, pofta de sex creşte. Acest lucru se datorează creşterii nivelului de testosteron, ca urmare a arderii grăsimilor. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, bărbaţii supraponderali de vârstă medie prezintă un nivel de testosteron la fel de scăzut ca în cazul vârstnicilor.

Un alt studiu arată că femeile cu grăsime abdominală în exces prezintă un nivel crescut de cortizol, hormon care afectează libidoul. De asemenea, excesul ponderal favorizează lipsa de încredere în sine şi chiar respingerea pentru propriul corp.

Un chestionar realizat de cercetătorii de la Duke University Medical Center, la care au răspuns 1.210 participanţi cu greutate normală, dar şi supraponderali sau obezi, a relevat că peste 25% dintre cei din ultima categorie sunt nemulţumiţi de viaţa lor sexuală. Aşadar, pentru a avea parte de partide de sex satisfăcătoare, „gogoşica” din zona abdominală trebuie să dispară!

6. Vei răci mult mai rar

Este demonstrat ştiinţific faptul că persoanele supraponderale sunt mai expuse riscului de viroze şi alte afecţiuni respiratorii, în principal din cauza alimentaţiei dezechilibrate din punct de vedere nutriţional, dar şi a afecţiunilor asociate obezităţii, care slăbesc capacitatea sistemului imunitar de a lupta cu bacteriile şi virusurile.

De asemenea, lipsa de odihnă, specifică celor care se confruntă cu kilogramele în plus, contribuie la slăbirea imunităţii. Prin urmare, o dietă bogată şi legume şi fructe proaspete, proteine de calitate şi grăsimi sănătoase, dar şi somnul odihnitor sunt armele de temut împotriva excesului ponderal, dar şi a răcelilor sau gripei.

7. Memoria nu îţi mai joacă feste

Scăderea în greutate are efect benefic şi asupra creierului, nu doar în ceea ce priveşte aspectul fizic. Potrivit unui studiu, femeile cu greutate normală obţin rezultate mai bune la testele cognitive decât cele supraponderale.

Una dintre explicaţii constă în faptul că regimul alimentar al femeilor grăsune ar putea întrerupe anumite semnale către celulele cerebrale, ceea ce împiedică procesul de învăţare.

În special fructoza este învinovăţită, un ingredient des utilizat în compoziţia băuturilor răcoritoare sau a dulciurilor. Vezi aici şi alte efecte negative ale fructozei!

În schimb, dieta bogată în acizi graşi Omega 3, vitamine, minerale şi antioxidanţi facilitează activitatea neurotransmiţătorilor şi, prin urmare, memoria funcţionează brici!

8. Nu mai transpiri abundent

Nu e ceva neobişnuit ca o persoană plinuţă să transpire chiar şi atunci când temperaturile sunt normale. Asta se întâmplă din cauză că grăsimea corporală în exces creşte temperatura corpului şi, drept consecinţă, favorizează transpiraţia abundentă.

Pe de altă parte, o persoană cu o greutate normală nu este supusă acestui proces şi, prin urmare, nu va transpira abundent, pentru că temperatura corpului este în limitele normale. O altă consecinţă a grăsimii excesive este apariţia coşurilor sau a altor probleme dermatologice, precum psoriazisul sau eczemele.

9. Riscul de cancer şi alte boli scade semnificativ

Mulţi oameni sunt conştienţi că fumatul şi expunerea fără protecţie la razele soarelui cresc riscul de cancer, dar mult mai puţini sunt cei care cred că greutatea poate avea şi ea un rol.

Experţii spun că inflamaţiile cauzate de kilogramele în plus pot provoca mutaţii la nivelul AND-ului şi favorizează apariţia şi dezvoltarea celulelor canceroase. Vestea bună este că aceste inflamaţii pot fi înlăturate printr-o dietă adecvată şi o greutate normală, potrivit unei cercetări publicate în Cancer Research.

10. Vei trăi mai mult şi mai bine

În final, după ce am enumerat aceste beneficii ale scăderii în greutate, tragem singura concluzie evidentă: un corp sănătos înseamnă o viaţă mai lungă, ferită de boli! Mărturie stau peste 20 de studii de amploare, reunite într-o metaanaliză publicată în Plos Medicine, care arată că obezitatea scurtează durata de viaţă cu cel puţin 14 ani.

Dacă te-am convins şi eşti pregătită cu adevărat să scapi de kilogramele în plus, află care este dieta ideală pentru tine şi pune-ţi la punct un program de exerciţii fizice. Mult succes!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult