Cum să adaptezi rețetele tradiționale de Paște pentru a nu-ți pune în pericol silueta și sănătatea

Cori Grămescu vine cu câteva sfaturi despre cum să adaptăm rețetele tradiționale astfel încât masa de Paște să ne pună în pericol silueta sau sănătatea.
  • Publicat:
Cum să adaptezi rețetele tradiționale de Paște pentru a nu-ți pune în pericol silueta și sănătatea
Cum să adaptezi rețetele tradiționale de Paște pentru a nu-ți pune în pericol silueta și sănătatea. Foto: Shutterstock

Tradițional, bucatele de Paște sunt absolut delicioase, dar și grele și bogate în calorii, iar sărbătorile Pascale devin întotdeauna intense din punct de vedere alimentar. Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție, vine cu câteva sfaturi despre cum să adaptăm rețetele preparatelor tradiționale astfel încât masa de Paște să își păstreze savoarea fără să ne pună în pericol silueta sau sănătatea.

Când spui „ca la mama acasă” automat te gândești la pască, friptură de miel, drob, cozonac, ciorba de miel sau stufat. Toate acestea, pe cât de pline de savoare sunt, pe atât de bogate în calorii și problematice alimentar devin, mai ales că în cele 3-4 zile de sărbătoare putem acumula un exces alimentar semnificativ.

Înlocuiește friptura tradițională de miel cu cotletele de miel la grătar.

„Pulpa de miel pentru friptură are aproximativ 2 kilograme și este de obicei gătită cu adaos de ulei. O alternativă mai dietetică și la fel de gustoasă, cel puțin, o obții gătind cotletele de miel sau French-rack de miel , adică bucata întreagă de 8 costițe cu mușchiuleț pe ele. Este o carne de pe care a fost eliminată grăsimea aparentă și care se gătește foarte simplu la cuptor sau airfryer, împreună cu condimente specifice. Astfel scutești practic caloriile din grăsimea aflată la suprafața cărnii și pe cele din uleiul adăugat în tavă, ceea ce face ca alternativa de cotletele să fie o opțiune mai bună. O poți servi cu un dressing de muțtar Dijon și salata verde, combinație care ușurează digestia”, explică fondatorul platformei de diete, Cori Grămescu.

Înlocuiește drobul de miel cu o alternativă mai light, din ficat de curcan și verdeață multă.

Rețeta tradițională de drob înseamnă un kilogram de organe de miel fierte și mărunțite, 12 oua (8 fierte tari pentru a fi adăugate în drob și 4 pentru a lega compoziția) și pâine uscată, ulei, lapte și verdeață. Este o compoziție greu de digerat și foarte bogată în calorii, dar poți păstra idea originală și să o transformi într-o versiune mai sănătoasă – ficatul fiert de curcan se taie bucățele mici, se pun 5-6 legături de verdeață (ceapă verde, pătrunjel, ceapă uscată), se adaugă 4 ouă, sare și piper și se coace în formă tapetată cu hârtie pergament. Este o super alternativă foarte gustoasă la un preparat destul de greu de digerat și aportul mare de condimente și verdeață ușurează digestia și scade semnificativ caloriile consumate.

Înlocuiește pasca tradițională cu o versiune de pască fără blat, îndulcită cu stevia.

„Rețeta tradițională de pască este bogată în zahăr, unt, smântână, brânză și făină, rezultând un preparat foarte dens caloric. Alternativa pe care o propun este cea de pască fără aluat (un fel de cheesecake, la bază) făcută cu cremă de brânză light și brânză slabă de vaci, ouă, îndulcitor pe baza de stevia și astfel se reduc mai bine de jumătate din caloriile acestui preparat tradițional, fără însă a sacrifica bucuria de a mânca ceva bun”, spune Cori Grămescu.

Înlocuieste ciorba de miel cu ciorba acră de curcan.

Ciorba de miel se face cu bucăți grase de carne de miel și smântână, fiind un preparat greu și indigest. Alternativa mai sănătoasă este ciorba acră cu carne de curcan, făcută după tehnica grecească – amestecă gălbenuș de ou cu zeamă de lămâie ca să obții gustul acrișor și răcoritor de ciorbă, fără însă a te împovăra cu caloriile din smântână și carnea grasă.

Asigură-te că ai din belșug salate de crudități, garnituri de legume verzi și consumă cu moderație băuturi alcoolice și în felul acesta te poți bucura de sărbători deopotrivă plăcute și gustoase, fără excese și derapaje culinare majore.

Urmărește CSID.ro pe Google News