Cum să alegi oțetul natural din comerț?

De curând Asociația Pro-Consumatori (APC) a efectuat un studiu despre oțetul vândut în România. Experţii APC au analizat 52 mărci de oţet alimentar!
  • Publicat:
Cum să alegi oțetul natural din comerț?
foto Shutterstock

În compoziţia oţetului comercializat în România  s-au identificat următorii aditivi: metabisulfit de potasiu, caramel cu sulfit de amoniu, anhidridă sulfuroasă şi gumă arabică! 52 de mărci de oțet au studiate. De asemenea, experții APC atrag atenția că unele oțeturile care au un conținut de acid acetic mai mare de 11 g/1000 ml trebuie marcate cu indicația următoare: „Atenție! A nu se consuma nediluat”! Iată și ingredientele oțetului natural și modalitățile de folosire.

 

Din ce este fabricat oțetul

Unul dintre materiile prime din care este oțetul făcut este vinul. De asemenea, se folosesc fructe, fructe de pădure (fructe mici), vin din fructe, vin din fructe de pădure, cidru, alcool etilic rafinat, cereale, malț, zer, alte produse de origine agricolă care conțin amidon, zaharuri sau amidon și zaharuri.

În compoziția oțetului se mai pot regăsi miere, sare, zahăr, sucuri de fructe, aditivi alimentari, arome: aromatizanți naturali și substanțe aromatizante naturale admise de reglementările în vigoare, auxiliari tehnologici:

substanțe organice: preparate din malț, hidrolizat de amidon, glucoză, substanțe anorganice: fosfați și săruri de amoniu, agenți pentru limpezire, purificare și filtrare: cei prevăzuți în reglementările în vigoare pentru vin.

 La ce folosește oțetul

”În prezent, oţetul se foloseşte de români pentru a condimenta, a realiza anumite sosuri, a conserva legume (murături) şi foarte rar ca dezinfectant sau soluţie de curăţenie în gospodărie, ultimile două funcţii fiind preluate de soluţii chimice deosebit de toxice pentru consumatori” a mai precizat conf. Univ. Dr. Costel Stanciu.

Ce conține oțetul sintetic

„Cu toate că pentru mulţi consumatori, oţetul este un produs banal, în realitate lucrurile nu sunt aşa de simple pe cât par la prima vedere. Astfel, există situaţii în care oţetul sintetic este comercializat ca oţet de vin prin colorarea acestuia cu caramel cu sulfit de amoniu sau comercializat ca oţet de vin realizat dintr-un amestec de oţet de vin cu acid acetic glacial!” atrage atenția conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte Asociația Pro Consumatori.

Cum se păstrează corect oțetul

Atenție, oțetul are nevoie de condiții de depozitare speciale pentru a-și păstra calitățile. ”Calitatea oţetului se poate deprecia atunci când după deschiderea recipientului acesta nu este închis bine după fiecare utilizare sau atunci când nu este respectată recomandarea producătorului cu privire la depozitare, oţetul trebuie ferit de razele soarelui şi păstrat într-un loc întunecos la o temperatură cuprinsă între 5°C si 30°C” a adăugat conf. Univ. Dr. Costel Stanciu.

Cum să alegi oțetul corect de la raft

Citiți cu atenție etichetele tuturor produselor pe care le achiziționați. Iată câteva sfaturi pentru a alege conștient oțetul. ”La achiziţionarea oţetului, le recomand consumatorilor să aibă în vedere absenţa aditivilor, ambalajul din sticlă şi orice informaţie care arată că acel oţet este obţinut prin procedeul biologic al dublei fermentări, alcoolică şi acetică” a mai completat expertul APC.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News