Cum te îngrașă sarea, deși are zero calorii. Motivul pentru care iei în greutate dacă mănânci sărat

  • Publicat:
Cum te îngrașă sarea, deși are zero calorii. Motivul pentru care iei în greutate dacă mănânci sărat
De ce apare pofta de sărat? Foto: Shutterstock

Te îngrașă sarea? Mai degrabă ceea ce conține sare în exces. Iar aceste alimente, deloc surprinzător, sunt cele mai nesănătoase și pline de calorii. 

În plus, chiar dacă nu are deloc calorii, sarea poate îngrășa printr-un mecanism prea puțin cunoscut de noi toți. Mai precis, excesul de sare favorizează retenția de apă în organism, care ne dă aspectul „pufos”. Nu întâmplător dăm jos prima dată, atunci când ținem o cură de slăbire, apa în exces din țesuturi și abia apoi grăsimea.

Citește și: Care este cea mai bună sare pentru tiroidă. Costă doar 2,5 lei punga de 1 kilogram

Motivul surprinzător pentru care îngrașă sarea

Sarea – clorura de sodiu, mai precis – este esențială pentru sănătate. Sodiul este unul dintre electroliţii importanţi din organism, care contribuie la reglarea presiunii sanguine şi a volumului de sânge, la transmiterea impulsului nervos, la realizarea contracţiei musculare şi la multe alte funcţii.

Când avem un deficit de sodiu, apar simptome precum vărsături, greață, oboseală, dificultăți de concentrare, tulburări de memorie.

Pe de altă parte, când exagerăm cu sarea, crește tensiunea, suntem mai nervoși, balonați, se umflă picioarele, avem cearcăne și pungi sub ochi și stări de letargie și… ne îngrășăm.

De ce se întâmplă asta? Pentru că ingerăm cantități prea mari de alimente ultraprocesate cu multă sare. Iar acest lucru are două consecințe: retenție de apă în corp și acumulare de grăsime.

Atunci când mâncăm foarte sărat, ni se face sete și bem foarte multe lichide, pe care corpul le folosește pentru a dilua excesul de sodiu. Numai că aceste fluide nu apucă să fie și „evacuate” în timp util și în totalitate prin urinare. Mai ales dacă nu avem și un aport corect de potasiu, luăm în greutate din cauza excesului de lichide reținute în corp.

Vestea bună? E un fenomen temporar. Vestea proastă? Dacă obișnuim să consumăm zilnic alimente mult prea sărate, fenomenul durează mai mult timp, până ne dăm seama care este problema și luăm măsuri – dacă le luăm!

Citește și: Mâncarea „gunoi” nu înseamnă doar hamburgeri sau cartofi prăjiți, ci și pâine sau iaurturi. 8 alimente ultraprocesate pe care mulți le mâncăm crezând că sunt sănătoase

Mănânci sărat, poftești mai mult

Dacă abia ai terminat o pungă de chipsuri și simți că ți-e foame din nou, de vină e tot sarea în exces.

Potrivit unui studiu, persoanele care consumă alimente sărate au tendința să mănânce mai mult – în majoritatea cazurilor alimente bogate în calorii – și astfel să ia în greutate.

Pentru fiecare gram în plus de sare peste doza zilnică recomandată – care este de maximum 2.3 grame, adică o linguriță, potrivit American Heart Association -, riscul de obezitate la copii crește cu 28%, iar la adulți cu 26%, arată cele mai recente cercetări.

Ce probleme ne mai face sarea în exces

Pe lângă problemele amintite mai sus, consumul excesiv de alimente extra-calorice sărate poate duce la:

Cum să reducem cantitatea de sare

În primul rând, prin a nu adăuga foarte multă sare în mâncarea gătită acasă. Folosește-te în schimb de puterea condimentelor și verdețurilor proaspete, care dau o savoare aparte preparatelor. Pătrunjel, mărar, leuștean, cimbru, busuioc, oregano, usturoi… posibilitățile sunt nelimitate.

Apoi, fii foarte atent la etichetele produselor alimentare. Vei fi surprins să constați că într-o pungă de chipsuri „se ascund” peste 3 grame de sare.

Sarea e adăugată în tot felul de produse alimentare procesate, dacă nu în majoritatea. Cele mai mari cantități sunt folosite în sosuri, alimente congelate de tip pizza, mezeluri, conserve, supe instant, snacksuri.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult