Să stăm departe de zahăr este o adevărată provocare, mai ales atunci când ne lovește pofta de dulce și nu prea suntem împrieteniți cu „echilibrul alimentar”. Atunci când nu ai cunoștințele necesare ești tentat să ajungi în capcana zahărului adăugat. Am stat de vorbă cu Daniela Niculi, food blogger, care ne explică cum reușește ea să gătească curat și sănătos, dar mai ales cum reușește să creeze un echilibru chiar și în alimentația fiicei ei. Mai mult, s-a alăturat unui proiect foarte util și a lansat „Ghid: o viață fără bazaconii”, un ghid util pentru toți cei care își doresc să facă o schimbare sănătoasă în relația cu mâncarea.
CSID: Știu că rețetele tale obișnuiesc să fie fără zahăr adăugat. În primul rând, ce este zahărul adăugat și de ai ales să îl elimini?
Daniela Niculi: Da, sunt mai bine de 4 ani de când mi-am lansat provocarea unor 30 de zile fără zahăr adăugat, și tot atâția de când mi-am construit stilul de viață în această direcție, iar prin fiecare canal pe care comunic încerc să transmit că se poate, cu determinare și voință, să ai un stil de viață echilibrat.
Nu pot spune că am fost vreodată dependentă de zahăr, genul acela căreia nu-i lipsea ciocolata de pe birou sau din geantă. Nu am simțit niciodată nevoia desertului după masă, dar nici nu țineam cont de eticheta produselor pe care le cumpăram.
Zahărul dintr-o prăjitură/bomboană/ciocolată, este metoda prin care consumi un zahăr conștient, pe care ți-l asumi. Este firesc să te bucuri de o înghețată sau un dulce bun din când în când.
Însă, zahărul adăugat despre care discutăm noi este forma de zahăr sau îndulcitor adăugată în preparatele la care în mod normal nu te-ai gândi că se află (sos de paste, ketchup, mezeluri/alimente procesate, legume la conservă, etc.), iar aici este nevoie ca oamenii să conștientizeze că atunci când își aleg produsele trebuie să țină cont în primul rând de ingredientele de pe etichetă și nu de o etichetă frumoasă. Cele mai multe au mențiuni ”low sugar” sau ”fără zahăr”, însă există toți ceilalți îndulcitori artificiali, unii dintre ei mai periculoși decât zahărul. Există produse care conțin până la 5 tipuri de îndulcitori. Aici este adevărata problemă. Ce facem cu o astfel de alimentație? Dacă fiecare ar calcula zahărul adăugat din produsele pe care le consumă într-o singură zi, poate așa ar înțelege mai bine cât de important este să reducă consumul și să acorde atenție alimentației.
CSID: Cum reușești să ții la distanță deserturile sau preparatele cu zahăr adăugat?
Daniela Niculi: Poate că cea mai importantă modalitate de a nu pica în capcana produselor dulci este de a avea o alimentație completă. Cât timp corpul tău nu este privat de nutrienți, iar în alimentație avem carbohidrați, proteină de calitate, grăsimi bune, vitamine și minerale, atunci nici nu ajungi în pragul disperării căutând o sursă de dulce.
Desigur că și mie îmi place să mă răsfăț în câte o vacanță sau la un eveniment special, iar atunci caut experiența. Acel ceva trebuie să merite cu adevărat, însă în viața de zi cu zi, am învățat mai toate produsele, iar atunci când descopăr tot felul de lucruri noi, mă întorc la prima regulă ”citește eticheta”. M-am obișnuit așa și asta mă și ajută să rămân în echilibru. Iată un alt motiv pentru care diete nu există, există stil de viață.
CSID: Într-o lume în care goana după diete este la mare căutare, cum ai ales să aduci mici schimbări în stilul alimentar. Care sunt regulile de care ții cont în alimentație astfel încât să nu ajungi să urmezi o dietă?
Daniela Niculi: Dieta minune, oare câte astfel de căutări există în minunatul Google? În general oamenii ajung să caute soluții disperate când fie sunt aproape de un eveniment important sau chiar au depășit cu mult greutatea normală. Mai sunt categoria persoanelor care, din păcate, au ajuns într-o problemă medicală și abia așa au înțeles că este nevoie de o schimbare. Tristețea cea mai mare este că cei mai mulți caută soluțiile pe internet, prin diete. Diete restrictive care nu fac decât mai mult rău pe termen lung.
Sunt câteva schimbări pe care oricine le poate implementa pentru a construi un stil de viață:
CSID: Știu că ai lansat Ghidul: o viață fără bazaconii. Cum a apărut?
Daniela Niculi: ”Ghid: o viață fără bazaconii” este una dintre cele mai frumoase inițiative, iar inițiativa a venit din partea celor de la FRUFRU. Împreună sperăm să aducem o schimbare, iar cei ce vor accesa ghidul să aibă convingerea că nu e greu, trebuie doar să îți dorești.
CSID: Cum se definește pentru tine și familia ta o viață fără bazaconii?
Daniela Niculi: Eu gătesc foarte mult, având astfel tot timpul mâncare proaspătă, iar pentru mine o viață fără bazaconii înseamnă în primul rând să mă folosesc de ceea ce natura ne oferă pentru a crea rețete colorate pentru toată familia. La cumpărături merg cu o listă completă. Este de un real ajutor să ai tot timpul la îndemână alimente cu care să pregătești mese nutritive.
Nu avem ”sertarul cu prostii”, nu l-am avut niciodată, pentru că asta înseamnă un acces permanent la diverse ronțăieli care majoritatea conțin bazaconii. Merg pe echilibru, ceea ce recomand oricui. Și pe principiul că ce e prea mult strică.
CSID: Ești mamă și știu că ai grijă ca Alexia să aibă un stil alimentar curat. Cum reșești să ții un copil departe de toate tentațiile și să aibă un echilibru chiar și în alimentație?
Daniela Niculi: Aici e punctul meu sensibil. Să ții un copil departe de tentații este extrem de greu și sinceră să fiu nu cred că este sănătos din punct de vedere psihologic. Copilul poftește, vede la alții, își dorește să mănânce înghețată și ciocolată, iar asta este firesc. Nici nu m-am gândit vreodată să o țin departe, dar mergem pe principiul calității și consumului responsabil. Cred că mai mult am lucrat cu ea să o învăț să facă alegeri inteligente. O înghețată din ingrediente naturale, un desert delicat.
Facem pizza de casă spre exemplu, dar mai plasăm și câte o comandă din când în când.
Dacă o zi a mâncat în exces carbohidrați, îi amintesc că este timpul și pentru o salată. Chiar dacă are doar câteva preferințe culinare, reușim să găsim și calea de mijloc.
În rest nu lipsesc din meniu pancakes sau goffre pregătite de fiecare dată cu făină integrală, sana sau kefir. Avem magiun fără zahăr pentru aceste zile de răsfăț.
Nu e zi fără o salată de fructe în meniul ei, iar această gustare îi asigură porție de dulce natural.
Cred că până în acest moment am reușit să creez un echilibru, ținând cont de poftele și dorințele ei de copil.