Nucile crude fac parte dintr-o alimentație echilibrată deoarece conțin grăsimi, fibre și proteine cu rol important pentru întregul organism. Acestea sunt gustări recomandate de toți nutriționiștii în orice regim alimentar, dar trebuie consumate cu moderație, deoarece au destul de multe calorii.
Chiar dacă nucile crude au aproximativ același număr de calorii precum nucile coapte – adică 160-170 de calorii la 30 de grame de nuci -, există mai multe motive pentru care să le alegi pe primele.
Când spunem nuci nu ne referim doar la nuca românească, ci și la caju, migdale, fistic, alune, arahide, nuci braziliene sau alune de pădure. Consumate în stare crudă (și cu moderație!), nucile au efecte benefice, cum ar fi reglarea glicemiei, a colesterolului și a tensiunii arteriale.
Totuși, atunci când sunt coapte și mai ales dacă sunt „tăvălite” printr-un strat generos de sare, nucile devin gustări de evitat sau de consumat cât mai rar.
Nu doar sarea în exces de pe nuci este cea care le transformă în gustări nesănătoase și contraindicate în caz de hipertensiune.
Coacerea nucilor – deși le oferă o textură crocantă și un gust mai intens, poate chiar și un grad mai ridicat de digerabilitate – distruge mare parte din nutrienții importanți din aceste alimente (magneziu, fosfor, vitamina E, tiamină, carotenoizi etc.).
Mai mult, dacă nucile sunt coapte/prăjite în ulei, numărul caloriilor crește și mai mult, deci categoric nu vor fi indicate într-o cură de slăbire.
Efectele benefice ale nucilor se datorează grăsimilor mononesaturate și polinesaturate din compoziție, însă acestea pot deveni toxice și chiar cancerigene dacă sunt expuse la temperaturi crescute pentru un timp îndelungat, din cauza formării acrilamidei (arsurii).
De asemenea, coacerea nucilor la 180 de grade Celsius timp de 20 de minute duce la formarea unei substanțe care favorizează oxidarea acestora, ceea ce determină râncezirea mai rapidă a nucilor.
Chiar dacă unele persoane nu au nicio problemă când consumă nuci râncezite, există și situații când acestea pot cauza tulburări digestive majore. Din cauza ciupercii din specia Aspergillus flavus, nucile pot conține aflatoxine, care duc la toxiinfecție alimentară.
Printre semnele ce pot semnala faptul că te confrunți cu o toxiinfecție alimentară se numără: diareea, crampele abdominale, greața și vărsăturile.
Există 3 metode prin care poți recunoaște nucile râncezite:
Pentru a preveni râncezirea nucilor și a reduce riscul de balonare, dureri de stomac și gaze în exces, este indicată coacerea nucilor la temperaturi cuprinse între 120 și 140 de grade Celsius sau hidratarea acestora în apă timp de câteva ore înainte să le consumi. De asemenea, înmuierea nucilor în apă ajută la înlăturarea prafului, a reziduurilor şi a taninilor din coajă. Astfel, nucile vor căpăta un gust mai dulce, untos.
În concluzie, cea mai bună variantă pentru siluetă, dar și pentru beneficiile asupra sănătății este reprezentată de nucile crude, care pot fi consumate ca gustare, între mese, dar nu mai mult de 30 de grame, din cauza conținutului caloric destul de mare.
Surse: medicalnewstoday.com, healthline.com