Ziua devine mai bună, zâmbetul se instalează mai ușor. Cum? Când gustăm ceva dulce. Fie că este vorba despre o prăjitură sau o ciocolată ori de o cafea cu zahăr și frișcă ori de dulceață sau sirop, gustul dulce este mi-nu-nat. Și totuși, o cantitate prea mare de zahăr consumată zi de zi are efecte negative pe termen lung asupra sănătății. L-am întrebat pe dr. Șerban Damian, specialist în nutriție sportivă, de ce ne este atât de familiar gustul dulce.
CSÎD: De ce ne place gustul dulce?
Dr. Șerban Damian: Preferința pentru gustul dulce este înnascută, pornind de la faptul că laptele matern este ușor dulceag. Apoi există o condiționare genetică pentru gustul dulce, pentru că în natură majoritatea alimentelor, în special plantele cu gust dulce nu sunt otrăvitoare și/sau sunt coapte (desigur, există și excepții). În plus, alimentele dulci sunt surse bune de energie, de aceea le preferăm.
CSÎD: Copiii la ce vârstă luni disting gusturile?
Dr. Șerban Damian: Cel mai probabil, gustul dulce este simțit chiar de la naștere, pentru ca apoi treptat bebelușul să înceapă să distingă și celelalte gusturi.
CSÎD: Cum să educăm gusturile copiilor astfel încât să nu devină dependenți de zahăr?
Dr. Șerban Damian: Putem face acest lucru amânând cât mai mult expunerea la alimente în care a fost adăugat zahăr și care au o concentrație mare de zaharuri simple. Fructele se introduc foarte devreme în diversificare, însă alimentele cu zahăr adăugat ar trebui să fie introduse cât mai târziu, mai ales dulciurile concentrate. Nu este nicio problema dacă un copil nu mănâncă dulciuri sau cel puțin nu dulciuri de cofetărie, ci făcute în casă. De asemenea, este importantă cantitatea și frecvența consumului de astfel de alimente.
Dr. Șerban Damian, specialist în nutriție sportivă