Detoxifierea organismului – alimente toxice versus alimente sănătoase! Sfatul nutriționistului Flavia Manole

Detoxifierea organismului - acum e momentul să punem punct exceselor culinare și să înlocuim alimentele toxice cu unele sănătoase.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Detoxifierea organismului - alimente toxice versus alimente sănătoase! Sfatul nutriționistului Flavia Manole

Detoxifierea organismului este obligatorie, mai ales după sărbători, când ne-am răsfățat cu preparate nu tocmai sănătoase și categoric bogate în calorii. Ne învață cum să facem asta Flavia Manole, nutriționist-dietetician.

Iubim pâinea, dar îngraşă. În aceeaşi măsură adorăm cafeaua cu lapte la primele ore ale dimineţii, dar şi ea contribuie generos la depunerea kilogramelor prin adaosul de zahăr.

Iar snacksurile şi ciocolata ne fac viaţa mai roz când totul în jur pare gri, cu preţul aspru plătit de corpul nostru, prin apariţia peste noapte a colăceilor şi a celulitei.

Dar, orice naş îşi are naşul! Descoperă cu ce poţi înlocui alimentele nesănătoase din viaţa ta, pentru a fi sănătoasă, frumoasă, suplă şi plină de energie.

Detoxifierea organismului începe cu operaţiunea „detoxifierea frigiderului”

Un prim pas în ce priveşte detoxifierea organismului constă în alegerea corectă a alimentelor, adică în starea lor brută (de exemplu carne, brânză, fructe, legume), şi reducerea la minimum a consumului de alimente intens procesate, cum ar fi mezelurile, brânza topită, sucurile de fructe etc.

Debarasaţi-vă de alimente ambalate, hiperprocesate, care conţin ingrediente multe şi greu de pronunţat – acestea sunt indicii că alimentul respectiv are o valoare nutriţională scăzută, dar calorii şi aditivi din belşug, spune nutriționistul Flavia Manole.

Adio, pâine albă! Bun-venit, variantă integrală!

Printre principalele alimente de bază în alimentaţia noastră se regăsesc produsele cerealiere şi derivatele acestora, însă întotdeauna dacă ne dorim să alegem ce este mai sănătos pentru noi va trebui să le alegem pe acestea în forma lor integrală, adică în locul pâinii albe vom opta pentru pâinea integrală sau alte derivate cerealiere precum sunt crackerşii integrali.

De ce varianta integrală? Deoarece bobul de cereală sau cereala „integrală” este formată din 3 părţi: un strat exterior care este bogat în fibre (tărâţe), necesare pentru un tranzit intestinal ca la carte, fără constipaţie; un strat interior plin de substanţe nutritive – germenele; o parte de amidon central – endospermul.

De cele mai multe ori, în timpul procesului de măcinare/prelucrare, tărâţele şi germenele sunt eliminate, rezultând astfel tipul de cereale rafinate, albe.

În schimb, cerealele integrale conţin nutrienţi valoroşi, cum ar fi:

  • fibre solubile şi insolubile;
  • vitamine din complexul B şi acid folic;
  • acizi graşi esenţiali (Omega3);
  • proteine;
  • antioxidanţi (vitamina E, seleniu);
  • micronutrienţi (cupru).

Aşadar, cerealele integrale conţin cu până la 75% mai mulţi nutrienţi faţă de cerealele rafinate. Plus că sunt de mare ajutor în curele de slăbire, bineînţeles, dacă se ţine cont de moderaţie.

Cafea versus ceai negru, verde

O regulă de bază şi în acest caz o reprezintă moderaţia. Atâta timp cât nu este consumată în exces (DZR = maximum 400 mg cafeină), cafeaua nu trebuie complet exclusă din meniu, spune nutriţionistul.

Însă trebuie să fim mult mai atenţi la adaosurile care însoţesc o ceaşcă de cafea, cum ar fi, de exemplu, laptele condensat, frişca şi mult temutul ZAHĂR.

Dacă te gândeşti să renunţi la cafea dar îţi este teamă că nu vei mai fi la fel de energică, optează cu încredere la ceaiul negru sau verde, care au niveluri crescute de cafeină, deci îţi conferă  la fel de multă energie.

Dacă nu vrei să stai cu ochii pe pereţi în timpul nopţii, evită să bei ceai mai târziu de ora 18.00, deoarece efectele sale persistă mult timp după ce a fost consumat.

Pofta de dulce – de ce apare și cum te ajută fructele

Pofta necontrolată de a mânca ceva dulce nu este doar un moft. Ea poate fi şi un semnal tras de organism atunci când îi lipseşte ceva.

Ar trebui analizate mai atent aceste pofte, deoarece dacă se repetă în mod frecvent ar putea avea un substrat puţin mai important. Majoritatea oamenilor care se confruntă cu o poftă majoră de dulce sunt cei care sar peste micul dejun şi nu se alimentează corespunzător pe parcursul zilei, având ca rezultat aceste pofte. De asemenea, unele carenţe de minerale în organism (magneziu, crom, zinc) pot fi responsabile pentru declanşarea acestor imperioase nevoi, spune nutriționistul.

Iar, dacă pe lângă problema alimentaţiei iraţionale luăm în calcul şi odihna necorespunzătoare, toate acestea se vor accentua.

Sunt studii care arată că, atunci când suntem obosiţi şi nu dormim suficient, tindem să facem alegeri alimentare nesănătoase, consumând alimente mult mai calorice şi chiar mai bogate în zahăr, este de părere nutriţionistul Flavia Manole.

Dacă, totuşi, pofta e una firească, o putem potoli printr-un consum (atenţie!) moderat de fructe proaspete sau deshidratate. Acestea trebuie consumate în cantităţi mult mai mici, deoarece aduc un aport mai mare de zahăr  decât fructele proaspete.

În plus, mare grijă la conţinutul de sulfiţi, care ne pricopsesc cu dureri de cap inexplicabile ulterior.

Alte variante de dulce sănătos mai pot fi consumul a 2-3 pătrăţele de ciocolată neagră/ amăruie (70-80% cacao), iar pentru cei dispuşi să îşi prepare acasă desertul există varianta sănătoasă a unei prăjituri home-made fără zahăr, cu îndulcitor natural din stevia, şi înlocuirea făinii albe cu cea integrală, adaugă specialistul.

Adaosul de scorţişoară, nucşoară, ghimbir, extract de vanilie sau de portocale poate înlocui cu succes cantitatea de zahăr într-o prăjitură – iată un alt truc oferit de nutriţionist.

Iar pentru împătimiţii de snacksuri, vestea proastă este că acestea au doar calorii goale şi multe grăsimi. Înlocuieşte-le cu sticksuri de morcov sau ţelină crude, pline de vitamine şi fibre, sau cu floricele de porumb preparate fără ulei sau unt.

Lactate bune versus lactate grase

Dacă ne îndreptăm atenţia asupra lactatelor şi a variantelor lactate trebuie să ştim că produse precum brânza topită sau alte creme tartinabile pe bază de grăsimi vegetale nu sunt cea mai corectă alegere.

Ar trebui să alegem produsele lactate degresate cât mai des posibil, precum lapte, iaurt, brânză de vacă, telemea. Însă, dacă ne dorim să consumăm şi variantele cu un conţinut mai ridicat în grăsime, ar trebui să ţinem cont de faptul că acestea trebuie consumate în cantităţi mult mai mici, adică o porţie recomandată în cazul caşcavalului nu va trebui să depăşească 30-50 grame, spune nutriționistul.

Detoxifierea organismului – înlocuiește carnea roșie cu carnea albă

Carnea reprezintă o sursă principală de proteine în alimentaţia noastră zilnică,  aducând un aport semnificativ de aminoacizi esenţiali. Pentru un stil de viaţă echilibrat, consumul de carne roşie se recomandă să fie unul scăzut, maximum, 300 de grame pe săptămână.

Consumul de proteine slabe, precum este carnea de pui, curcan, peşte, ocupă un loc fruntaş. Atenţie însă, chiar dacă pledăm în favoarea surselor de proteină slabă, trebuie să alegem varianta cea mai corectă din punct de vedere nutriţional, adică să înlăturăm partea vizibilă de grăsime (cum este exemplul pieliţei de pe pui) şi să preparăm carnea la cuptor, nu în baie de ulei, care aduce la pachet atât calorii cât şi colesterol crescut, concluzionează Flavia Manole.

Flavia Manole, nutriționist-dietetician
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”