”Deși nu are simptomatologie care să ducă la o scădere a calității vieții pacientului, vitiligo necesită o atenție specială la nivelul zonelor afectate în momentul expunerii la soare” explică dr. Tatiana Popescu, medic de familie. Despre obiceiurile pe care pacienții cu vitiligo trebuie să le adopte, regimul alimentar, dar și despre riscul de a dezvolta cancer de piele în cele ce urmează.
CSÎD: Ce rutină vis-a-vis de expunerea la soare se impune pentru pacienții care tocmai au fost diagnosticați cu vitiligo?
Dr. Tatiana Popescu: Chiar în timpul anotimpului rece, toamnă-iarna, razele solare ajung pe pielea depigmentată și neexistând bariera naturală de melanină, acestea pot pătrunde ușor în straturile profunde unde pot determina de la inflamație, înroșire, până la cancer de piele. Astfel ca rutina zilnică a pacientului cu vitiligo trebuie să includă obligatoriu aplicarea pe toate zonele afectate expuse la soare a unui strat de cremă cu factor de protecție împotriva ultravioletelor, minim SPF50.
CSÎD: Sunt pacienții cu vitiligo mai expuși la cancer de piele?
Dr. Tatiana Popescu: Cancerul de piele este de mai multe tipuri și poate să apară la orice vârstă și de asemenea în cadrul oricărei alte boli. Și în cazul vitiligo există posibilitatea de apariție a cancerului de piele scuamos sau bazocelular. Acest lucru se datorează faptului ca pielea depigmentată este lipsită de protecția stratului de melanină produs de melanocitele proprii pielii. Când zonele depigmentate sunt expuse excesiv la soare și nu sunt acoperite de haine sau de cremă cu factor de protecție solară, acolo poate să apară cancerul de piele. După cum știm acesta este foarte greu de diagnosticat și mai ales de tratat, astfel că recomandarea specialiștilor dermatologi este de a proteja pielea afectată chiar dacă aceasta nu doare sau aparent este sănătoasă.
CSÎD: Ce dietă este recomandată în cazul pacienților cu vitiligo?
Dr. Tatiana Popescu: Pentru vitiligo, ca și pentru alte boli este necesară o dietă cât mai diversificată. În special dietele bazate pe consumul de fructe și legume proaspete, evitarea grăsimilor, în special cele hidrogenate (margarină), evitarea alimetelor preparate termic în exces, prăjelilor, dar și a semipreparatelor, mezelurilor etc.