Organismul uman digeră în mod diferit carnea, lactatele, legumele, fructele şi cerealele. Dieta disociată se bazează tocmai pe acest principiu, pe un regim alimentar construit în funcţie de grupele alimentare. Iată care sunt paşii de la care nu ne putem abate dacă vrem să pierdem în greutate!
„E important să ştim că digestia carbohidraţilor se realizează într-un mediu alcalin, cu un PH mai mare de 7, pe când digestia proteinelor are nevoie de un mediu acid, cu un PH mai mic decât 7. Digestia devine mult îngreunată şi dificilă când combinăm alimentele.
Dietele disociate elimină această problemă, la o masă se vor consuma doar proteine sau carbohidraţi, iar stomacul va digera totul mai repede şi mai uşor’’, explică nutriţionistul Florin Ioan Bălănică pentru „Ce se întâmplă, Doctore?”.
Regula acestei diete: grupele alimentare nu se amestecă niciodată!
Ziua 1: carne albă slabă – pui, curcan, peşte. Se gătesc la abur, la cuptor sau la grătar, nu se adăugă condimente.
Ziua 2: legume de orice fel, dar consumate crude, gătite la abur sau la cuptor, fără ulei şi condimente.
Ziua 3: lactate, de preferat slabe în grăsimi – iaurt, lapte, brânză de vaci, telemea, specialităţi din brânză.
Ziua 4: toate fructele sunt permise, dar evită citricele, deoarece pot cauza hiperaciditate şi balonare; fructele trebuie consumate crude, nu ai voie să adaugi zahăr sau siropuri.
Ziua 5: cereale: utile pentru tranzitul intestinal datorită aportului de fibre, cerealele sunt permise în orice prezentare: paste integrale, orez integral, tărâţe de ovăz etc.
Ziua 6: ouă fierte tari.
Nu bem lichide înainte sau în timpul meselor. Acestea diluează sucul gastric şi încetinesc digestia. Respectăm cele trei mese ale zilei, astfel încât organismul să nu facă rezerve.
Această dietă poate fi urmată de orice persoană cu probleme de greutate şi fără afecţiuni medicale.
Pacienţii care doresc să urmeze o dietă, fie din raţiuni pur estetice, fie medicale, trebuie să ştie că nu regimul temporar este soluţia pentru problemele lor, ci un stil de viaţă echilibrat, care le poate asigura atât starea de sănătate, cât şi silueta dorită, explică nutriţionistul Florin Ioan Bălănică.
În această dietă, gustările nu sunt încurajate şi se recomandă o pauză de cel puţin patru ore între mesele principale. „În acest interval stomacul are suficient timp să proceseze alimentele ingerate la masa anterioară şi să se pregătească pentru următoarele. Cina trebuie luată seara înainte de ora 20.00”, adaugă specialistul.
„Există o varietate foarte mare de diete disociate, de aceea nu se cunoaşte cu exactitate numărul kilogramelor pe care le poţi da jos urmând un astfel de regim. Ca orice tip de dietă prezintă avantaje şi dezavantaje. Dacă urmezi regulile, te hidratezi corespunzător şi faci suficientă mişcare, poţi slăbi până la 20 de kilograme în câteva luni”, mai spune medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică.
Dieta „333” este o metodă de slăbit populară, pentru că te ajută să scapi de kilograme într-un timp foarte scurt. Dieta „333” înseamnă 3 zile de carne, 3 zile de fructe şi legume, 3 zile de lactate.
„Aceasta dietă presupune să mănânci alimentele fără să le combini. Astfel, dacă începi dieta cu carne, 3 zile vei mânca doar carne, fără niciun alt adaos, apoi continui 3 zile doar cu fructe şi legume, iar în urmatoarele 3 zile consumi lactate degresate.
În acest regim, nu exista o limită în ceea ce priveşte cantitatea. Cu timpul devine însă monotonă şi favorizează limitarea cantităţilor. Recomand consumarea de lichide, apă şi ceaiuri neîndulcite.Carnea trebuie să fie preparată la aburi sau la grătar”, precizează Dr. Bălănică.
3 zile dedicate fructelor şi legumelor”, cu excepţia alimetelor bogate în carbohidraţi, cum ar fi bananele, strugurii, fructele uscate, fructele confiate, cartofii, mazărea şi fasolea. Legumele pot fi preparate la aburi, pe gratar sau la tigaie, cu puţină apă. Este exclusă folosirea uleiului.
3 zile dedicate lactatelor: este recomandat să consumi doar lactate degresate.
Presupune ca fiecare masă să includă alimente dintr-o singură grupă alimentară. „De exemplu, fructe la micul dejun, proteine din carne slabă la prânz şi legume seara. E important să respectăm intervalul de 4 ore dintre mese”, adaugă specialistul.
Este o variantă de compromis între celelalte două. Vei mânca o singură grupă alimentară de-a lungul unei zile, dar grupele nu mai sunt împărţite pe 7 zile, ci pe durate mai scurte, de 3, 4 sau 5 zile.
Vizita la medic se recomandă înainte de începerea unui regim, deoarece dietele nepersonalizate pot cauza. Nicio dietă din lume nu funcţionează pe termen lung, cheia longevităţii este modul de viaţă pe care îl adoptăm.