Există 200 de tipuri de boli reumatice. Ne-am întrebat dacă dieta alimentară ar putea fi de ajutor în menţinerea stării de sănătatea a muşchilor, a articulaţiilor şi a oaselor. Am aflat ce alimente şi stil de viaţă sunt de folos de dr. Cipriana Dimitrakopoulos, medic specialist reumatologie.
Există o dietă care să ne ajute să avem articulaţii şi muşchi sănătoşi? Până la regimul alimentar este mai important să avem o greutate normală în raport cu înălţime, vârsta şi sexul argumentează Dr. Cipriana Dimitrakopoulos reumatolog. ”Noi suntem creaţi de Dumnezeu să suportăm o anumită greutate corporală. Tot ce este în plus uzează articulaţiile şi acestea încep să scârţâie.” În acest sens este bine să luăm măsuri din timp, deoarece bolile reumatice se vor instala la bătrâneţe, conform reumatologului ”După vârsta de 65 de ani, nimeni nu scapă de artroză (coxartroza, spondiloza, gonartroza)”.
Iată ce pot face pacienţii cu reumatism din punct de vedere al alimentaţiei:
În gută, boală cauzată de acidul uric în exces, există o mare legătură între durere şi consumul de carne.
Potrivit specialiştilor consumul de alimente bogate în acizi Omega 3 (peşte, seminţe de in, rapiţă, nuci) reduce riscul apariţiei afecţiunilor reumatice.
Fructele şi vegetalele aduc foarte mulţi antioxidanţi, care ajută la o bună funcţionare a sistemului imunitar.
Cerealele (ovăz, mei, grâu, orez sălbatic) previn şi reduc inflamaţiile articulare .
Se recomandă evitarea fumatului care creşte cu până la 50 % riscul de osteoporoză.
În timpul iernii, sinteza de vitamina D este deficitară, motiv pentru care se recomandă suplimentarea acesteia.
Atenţie! Nu există un regim alimentar care să atentueze durerile cauzate de artroză. ”Toate ghidurile recomandă scădere ponderală, dar în artroză nu există o alimentaţie care să influenţeze durerea” a mai completat medicul reumatolog.