Peste 80% dintre femeile aflate la menopauză se confruntă cu bufeuri. Cercetări anterioare arată că bufeurile pot crește riscul de apariție a anumitor boli și pot afecta calitatea somnului. Cercetătorii Comitetului Fizicienilor pentru Medicină Responsabilă au descoperit că dacă urmezi o dietă vegană redusă în grăsimi, care conține soia, poate aduce schimbări majore în microbiomul tractului gastrointestinal. Unele dintre aceste schimbări au fost asociate unei reduceri cu 95% a bufeurilor, simptome frecvente în menopauză.
Studii anterioare arată că pacientele cu bufeuri au un risc crescut de osteoporoză, boală Alzheimer, diabet și boli cardiovasculare. În plus, bufeurile pot produce tulburări de somn care pot afecta în mod negativ starea de sănătate a femeii.
De cele mai multe ori, bufeurile pot fi reduse cu ajutorul schimbărilor de viață, precum menținerea unei greutăți sănătoase, evitarea consumului de alcool și de cafea și evitarea consumului de alimente picante.
În prezent, o nouă cercetare publicată în jurnalul Complementary Therapies in Medicine arată că femeile care urmează o dietă vegană care include soia reduce bufeurile cu până la 95%.
Pentru acest studiu, Dr. Kahleova și echipa de cercetători au folosit datele furnizate de 84 de femei aflate la postmenopauză, care au luat parte la studiul Women’s Study for the Alleviation of Vasomotor Symptom. Participantele au raportat că au două sau mai multe episoade de bufeuri moderate spre severe, în fiecare zi. Participantelor li s-a cerut aleatoriu să urmeze o dietă vegană care să includă și soia sau să continue timp de 12 săptămâni cu dieta lor obișnuită.
Mai apoi, participantelor li s-au făcut teste înainte și după studiu, iar oamenii de știință au descoperit schimbări în speciile bacteriene din microbiomul tractului intestinal ale participantelor care au urmat o dietă vegană.
Atunci când vrei să urmezi o dietă care să te ajute să reduci bufeurile la menopauză, pentru că fiecare femeie este unică în felul ei, dietele trebuie să fie personalizate, în funcție de suplimentările necesare și de nutrienții de care are nevoie.
În primul rând, ai nevoie de o sursă adecvată de proteină slabă, fibre, atât solubile, cât și insolubile, acizi grași omega-3 și reducerea grăsimilor saturate, cafeinei, alcoolului, carbohidraților rafinați și zahărului adăugat pentru a prezerva masa osoasă și pentru a menține un echilibru în nivelul de energie, în dispoziție și fluctuațiile de greutate.
O dietă diversă, colorată, care să conțină o varietate de fructe, nuci, legume, leguminoase, alimente fermentate, semințe și grăsimi sănătoase.
Foto: shutterstock
Surse: