Dovleceii se numără printre cele mai îndrăgite legume. Pot fi preparați în multe feluri, inclusiv la grătar, iar beneficiile lor pentru organism sunt numeroase. Iată câteva dintre acestea!
Înrudiți cu pepenii și castraveții, dovleceii se disting prin pulpa și aroma lor delicată. Sunt legume pline de vitamine, nutrienți, apă și săruri care combat deshidratarea și pot fi preparați rapid, sănătos și cu ce ai la îndemână.
Citește și: Dieta Mayo Clinic, ideală pentru slăbit în 2023
Ei sunt benefici pentru organism deoarece:
Salatele de legume cu roșii și ardei pot căpăta o consistență mai bogată cu ajutorul dovleceilor. Dacă ești la dietă, dovleceii sunt recomandați cruzi, pe grătar sau copți la cuptor.
Pentru starea lor crudă, dovleceii foarte dulci se curăță de coajă, se taie pe întreaga lungime și se lasă câteva minute. Se taie ulterior rondele subțiri și se adaugă în salatele delicioase împreună cu un vârf de sare și un strop de ulei de măsline și lămâie.
Dovleceii mai pot fi pregătiți și la cuptor, pot fi umpluți cu carne și legume, la grătar sau pregătiți pane cu ou și pesmet.
Citește și: Dovlecei umpluţi cu carne tocată la cuptor
Coaja fermă, curată, fără urme de mucegai este un semn care indică faptul că dovlecelul este sănătos și gustos. Pentru salate sau grătar, alege-i pe cei alungiți și de mărime medie.
Citește și: Dovlecelul: cât de importantă este coaja
Dacă vrei să îi pregătești umpluți, alege-i pe cei ușor rotunzi, bombați.
Dovleceii pot fi păstrați la frigider până la 2 săptămâni, însă se recomandă prepararea lor cât mai rapid.
Curățați de coajă și tăiați fâșii sau cuburi, pot fi congelați pentru a fi folosiți iarna la ciorbe sau garnituri de legume.
Surse: HealthLine, Medical News Today, Eating Well