Viața este mai dulce când o îndulcim noi cu ceva dulce. Și de obicei, ceva bun cu zahăr rafinat este cel mai la îndemână… Fie că vorbim despre ciocolată (apropo, primul ingredient în rețeta tradițională de ciocolată nu trebuie să fie zahărul), o prăjitură, biscuiți, bomboane sau chiar o cafea cu frișcă și înghețată – orice răsfăț dulce este binevenit. Creierul nostru are nevoie de gustul dulce. Însă nu doar din zahăr rafinat putem obține această plăcere. Despre zahăr și îndulcitori, am stat de vorbă cu dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv.
CSÎD: Care este diferența între fructoză și zahăr rafinat?
Dr. Șerban Damian: Zahărul rafinat este de fapt sucroza, adică un dizaharid format din glucoză și fructoză în proporții egale.
CSÎD: E la modă zahărul din flori de cocos. E acceptabil pentru folosință?
Dr. Șerban Damian: Da, poate fi considerat mai ok decât zahărul simplu, pentru că de fapt este un produs cu o altă compoziție, conținând și unii micronutrienți utili pentru organism și are un indice glicemic mai redus decât zahărul. Totuși și acesta trebuie consumat cu moderație.
CSÎD: Putem trăi fără zahăr rafinat deloc?
Dr. Șerban Damian: Fără nicio problemă. Zahărul rafinat se folosește pe scară largă în alimentația omului abia de prin secolul 18, până atunci fiind scump și rar. Nu este o necesitate în alimentația noastră, ci doar o plăcere
CSÎD: Cafeaua cu zahăr și lapte este indicată sau nu?
Dr. Șerban Damian: Pentru cei care preferă această combinație, este în regulă. Trebuie doar ținut cont că spre deosebire de cafeaua neagră care are un conținut caloric foarte redus, cafeaua cu lapte și zahăr este mult mai consistentă, iar dacă mai adăugăm și caramel sau frișcă, devine un desert.
CSÎD: În ce combinație e bine să bem cafeaua?
Dr. Șerban Damian: De preferat simplă sau cu puțin zahăr sau îndulcitor hipocaloric din Stevia.