Medicamente toxice pentru ficat – cresc riscul de ficat gras și ciroză. Nu le lua pe termen lung!

  • Publicat:
Medicamente toxice pentru ficat - cresc riscul de ficat gras și ciroză. Nu le lua pe termen lung!
Sursa foto: Shutterstock

Dulciurile afectează ficatul la fel de mult cum o face alcoolul. Zahărul și fructoza nu pot fi procesate îndeajuns de ficat, acesta acumulând în timp grăsime în celule.

Sucurile, băuturile energizante îndulcite, produsele de patiserie, bomboanele, prăjiturile cu creme, napolitanele, toate acestea sunt exemple de alimente și băuturi care afectează grav ficatul.

În timp, celulele hepatice nu mai pot procesa tot ceea ce mănânci și bei – astfel apare afecțiunea numită ficat gras. Iar de la ficat gras la fibroză și ciroză nu este o cale atât de lungă, mai ales dacă obișnuiești să bei și ceva alcool.

Află mai jos ce alimente, băuturi, medicamente trebuie să eviți sau să consumi cu moderație pentru a te feri de bolile de ficat.

Medicamente care atacă ficatul

Administrarea excesivă și pe termen lung a anumitor medicamente poate duce, de asemenea, la afectarea ficatului.

Multe medicamente care se eliberează fără rețetă de la medic prezintă, printre reacțiile adverse, toxicitatea asupra ficatului. Între acestea se numără: acetaminofenul, antiinflamatoarele nesteroidiene, aspirina, ibuprofenul, naproxenul.

Dintre medicamentele cu potențial toxic pentru ficat care se eliberează doar pe bază de rețetă se numără: statinele, anumite antibiotice (amoxicilina, eritromicina), metotrexat, azatiopina, antifungicele, steroizii, medicamentele pentru gută și antiviralele folosite pentru tratamentul infecției cu HIV.

Chimioterapicele pot cauza, de asemenea, toxicitate la nivelul ficatului. Totodată, este posibil ca și anumite suplimente pe bază de plante să fie nocive pentru ficat, mai ales dacă sunt luate pe termen lung. Printre acestea se numără suplimentele pe bază de aloe vera, kava, cohoș negru, crușin american, chaparral, tătăneasă sau ephedra.

Dulciurile afectează ficatul la fel ca alcoolul

Când spui steatoză sau ciroză hepatică te gândești automat că persoana diagnosticată are probleme cu alcoolul, însă lucrurile nu stau chiar așa.

Dulciurile afectează ficatul, la fel și prăjelile, anumite medicamente, diverse băuturi, cum ar fi sucurile răcoritoare sau păcătoasele energizante. Așa că nu ești ferit de ciroză dacă nu bei alcool, dar, în schimb, faci excese pe altă parte.

Atunci când agresezi ficatul cu alcool, grăsimi, zahăr, celulele care căptușesc acest organ se inflamează.

Mai departe, inflamația determină fibrozarea țesutului hepatic, ceea ce înseamnă că ficatul nu își mai face treaba așa cum trebuie și începe să acumuleze grăsimi în celule. În consecință, toate toxinele acumulate din mediu sau din alimentație nu mai sunt eliminate din organism, ci stagnează la nivel celular și provoacă degradarea acestora.

Dacă nu este tratată corespunzător, cel mai adesea printr-un regim alimentar strict, boala ficatul gras duce la boli mult mai grave, cum ar fi ciroza hepatică sau cancerul de ficat.

Există două tipuri de ficat gras: ficat gras alcoolic (steatoza hepatică alcoolică) și ficat gras nonalcoolic.

Steatoza nonalcoolică afectează între 10 și 40% din populația adultă la nivel global, fiind strâns legată de sindromul metabolic. Acesta din urmă este caracterizat de rezistența la insulină, diabet, dislipidemie și obezitate.

Atenție la conserve, compoturi – zahărul din ele este nociv pentru ficat

O altă categorie de alimente cărora nu prea le acordăm atenția cuvenită, pentru că le considerăm, în mod greșit, sănătoase, sunt compoturile de fructe, gemurile, dulcețurile. Toate acestea sunt pline de zahăr – atât zahăr din trestie de zahăr, cât și fructoză naturală din fruct – nociv pentru ficat.

Aruncă o privire pe eticheta unui astfel de produs și vei vedea cantitatea imensă de carbohidrați (adică de zaharuri) pe care o conține.

De exemplu, să spunem că o porție de 55 de grame de produs are 15 grame de zahăr (carbohidrați). Asta înseamnă că la 100 de grame de produs, aproape 30% din conținut este zahăr! E foarte mult – ar trebui să alegi alimente care au maximum 5-10% zahăr.

Fii cu băgare de seamă și la etichetele sucurilor îndulcite sau chiar cele naturale, care au o cantitate imensă de zahăr pe care ficatul cu greu o procesează.

Cum afectează alcoolul ficatul

Hepatita alcoolică este o boală ușor de prevenit, dar foarte greu de tratat.

Dacă în privința prevenției este vorba doar despre evitarea sau limitarea consumului de alcool, când vine rândul tratamentului, lucrurile sunt deja destul de greu de reparat, mai ales dacă ficatul este deja fibrozat (cicatrizat – ciroză hepatică).

Alcoolul duce la inflamarea ficatului și deteriorarea progresivă a celulelor hepatice. Se estimează că aproape 20% dintre consumatorii de alcool vor dezvolta ciroză hepatică la 10 sau mai mulți ani de consum.

Boli care pot influența sănătatea ficatului

Ficatul gras nonalcoolic este deseori asociat cu anumite afecțiuni. S-a observat că steatoza hepatică apare cu precădere la persoanele cu:

De asemenea, acumularea grăsimilor în celulele hepatice poate fi și o consecință a hepatitei C, a anumitor afecțiuni genetice (cum este boala Wilson) sau sindromul Reye.

Însă de departe cea mai periculoasă boală pentru ficat este alcoolismul.

Alimente bune pentru ficat

Am văzut mai sus ce trebuie să evităm ca să prevenim bolile de ficat. Dar sunt și alimente bune pentru ficat, pe care ar trebui să le consumăm cât mai des pentru a păstra sănătatea acestui organ. Printre acestea se numără:

  • anghinarea
  • ceapa
  • roșiile
  • ardeiul gras
  • dovleacul plăcintar
  • dovleceii
  • caisele
  • bananele
  • papaya
  • fructul kaki
  • grepfrutul roz
  • mandarinele
  • pepenele roșu
  • carnea de pasăre și de vită
  • organele (ficat, rinichi)
  • somon
  • sardine
  • creveți
  • ton
  • păstrăv
  • scoici
  • ouă
  • lapte
  • kefir
  • iaurt natural
  • ceai kombucha
  • cicoare

Simptomele ficatului bolnav

Printre semnele care pot indica o suferință a ficatului se numără: urina de culoare închisă, febra, diareea, mâncărimile pe corp, colorarea în galben a pielii și a albului ochilor, durerile de cap, lipsa poftei de mâncare, greața, durerile în partea dreaptă a abdomenului, vărsăturile, scăderea în greutate și scaunele albe sau gri. 

Dacă ai astfel de simptome, nu întârzia vizita la medic. Bolile de ficat pot fi tratate, cu condiția să fie descoperite la timp!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult