Dacă în trecut exista îngrijorarea că ouăle ar crește colesterolul (lucru complet fals), mai nou aceste alimente sunt evitate (nejustificat) pe motiv că ar fi contraindicate în diabet. De fapt, adevărul este că ouăle sunt o alegere excelentă de mic dejun pentru persoanele cu diabet, lucru recomandat de Asociația Americană de Diabet.
Persoanele cu diabet pot mânca zilnic un ou fără să-și facă probleme în privința glicemiei sau riscului de boli cardiovasculare. Asta deoarece oul este o sursă nemaipomenită de proteine și carbohidrați de calitate, dar și alte substanțe nutritive importante pentru organism.
Proteinele din ouă încetinesc absorbția glucidelor și a zaharurilor, având astfel un impact minor asupra glicemiei. Mai mult, gălbenușul de ou conține biotină, o vitamină care susține producția corectă de insulină.
Pe de altă parte, alimentele care trebuie evitate sau consumate rar și în cantitate mică de către diabetici sunt cele care conțin grăsimi saturate și grăsimi trans (ex: bacon, cârnați etc.), substanțe nocive care contribuie la dezvoltarea bolilor cardiovasculare.
Consumul de ouă este recomandat și persoanelor care vor să scape de kilogramele în plus. Greutatea corporală în exces este strâns legată de apariția sau agravarea diabetului, așa că un regim alimentar pentru slăbire sau menținere este important pentru menținerea glicemiei în limitele normale.
Datorită proteinelor din compoziție, ouăle sunt o alegere excelentă pentru micul dejun. Un ou are doar aproximativ 70 de calorii, dar conferă sațietate (adică ține de foame) și poate fi combinat cu alte alimente delicioase, dar dietetice, cum ar fi castraveții, roșiile, brânza slabă etc.
De asemenea, ouăle conțin potasiu un mineral important pentru buna funcționare a sistemului nervos și muscular, dar și pentru echilibrarea nivelului de sodiu din organism, ceea ce ajută la menținerea sănătății cardiovasculare.
Ouăle conțin luteină și colină, substanțe nutritive importante pentru menținerea vederii și îmbunătățirea sănătății inimii. Totodată, colina are un rol benefic și asupra creierului. Un studiu publicat în Nutritional Neuroscience arată că ouăle îmbunătățesc funcția cognitivă.
Pe de altă parte, biotina din gălbenușul de ou este esențială pentru sănătatea pielii, a unghiilor și a părului.
În concluzie, ouăle sunt alimente excelente atât pentru persoanele cu diabet, cât și pentru cele care doresc să scadă în greutate și să țină la distanță diverse afecțiuni.