”Un praf de sare și mâncarea este gata!” Cam așa sună o mulțime de rețete culinare delicioase. Sare este acel ”praf magic” ce completează perfect aromele preparatelor culinare și chiar pune punctul pe ”i” de la ”delicios” am putea spune. Fie că este vorba despre pâine, mămăligă, ciorbe, supe, fripturi și chiar dulciuri sarea are rolul și rostul ei. Atâta timp cât nu este folosită în exces.
Pacienții cu hipertensiune arterială au de urmat un regim alimentar sărac în sare. Și mulți dintre ei, obișnuiesc de ani de zile să folosească solnița de sare chiar și de câteva ori în cadrul aceleași mese. Chiar dacă medicii cardiologi explică pe scurt despre schimbarea drastică a gustului mâncărurilor și pacienții cu boli de inimă se simt dezorientați în primă fază există soluții. Iar planurile mari încep cu pași mici. Și totul depinde de perspectiva cu care privim. Este un prilej pentru toată familia să mânânce echilibrat și mai puțin sărat. Iată ce spune dr Ana Maria Vintilă, medic primar cardiolog, Șef de lucrări la UMF Carol Davila și Președintele Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială din cadrul Societății Române de Cardiologie
”Dieta unui pacient hipertensiv nu este mult diferită de cea a unei persoane care nu are afecțiuni cardiovasculare dintr-un motiv foarte simplu: este o dietă echilibrată, sănătoasă, care ar trebui să fie parte a oricărui regim de viață. De aceea este și ușor de integrat în viața întregii familii iar toți cei dragi practic ar putea beneficia de o astfel de schimbare de dietă, dacă de obicei au un regim alimentar sărac în legume, fructe și consumă în exces zaharuri și grăsimi”
”Cu excepția aportului redus de sare, farfuria unui pacient cu hipertensiune arterială și a celorlalți conmeseni ar trebui să arate la fel. Ca să convingi un pacient să urmeze o dietă sănătoasă cel mai ușor este să participe la schimbare întreaga familie, să gătească acasă, să evite mesele frecvente „în oraș” sau să aleagă atent din meniu. Un indiciu ușor de urmat este dieta mediteraneeană” a mai adăugat dr. Ana Maria Vintilă.