Fasolea verde se găseşte din belşug în această perioadă pe tarabele din piaţă şi este ideală dacă nu mai știi ce să mănânci pentru a mai da jos câteva kilograme. În plus, este perfectă dacă ții post!
Aceste mici fructe necoapte de fasole sunt bogate în proteine, carbohidraţi şi vitamine. Indiferent că o consumi în formă proaspătă, congelată sau la conservă, fasolea verde are aceleaşi valori nutritive de care poţi beneficia la maximum.
Iată o listă cu substanţele nutritive din fasolea verde şi acţiunea lor benefică asupra organismului.
Vitamina K –ajută la regenerarea celulelor şi grăbeşte procesul de vindecare a rănilor, previne sângerarea abundentă şi favorizează absorbţia calciului, ajutând astfel la întărirea şi densificarea sistemului osos.
Vitamina C – are proprietăţi anticancerigene graţie antioxidanţilor care previn deteriorarea ADN-ului.
Vitamina A – este un puternic antioxidant care reglează nivelul de colesterol în organism, previne bolile cardiace şi apariţia cancerului. De asemenea, vitamina A întârzie procesul natural de îmbătrânire celulară, caracterizat prin apariţia ridurilor, a pielii terne, uscate, lipsite de strălucire şi prin accentuarea cearcănelor.
Manganul – atenuează simptomele osteoporozei şi favorizează absorbţia de alte substanţe nutritive necesare organimului.
Fibrele – extrem de benefice pentru persoanele care suferă de sindromul de colon iritabil, celor care prezintă fluctuaţii de glicemie şi celor care doresc să slăbească. Este un aliment excelent împotriva constipaţiei.
Siliconul – sprijină buna funcţionare a sistemului osos şi îmbunătăţeşte elasticitatea ţesuturilor conectoare.
Fierul – necesar pentru femeile aflate la menstruaţie, dar şi pentru gravide, pentru dezvoltarea armonioasă a inimii fătului şi prevenirea astmului.
Păstăile de fasole prezintă efecte diuretice moderate, stimulând astfel eliminarea toxinelor.
Însă unul dintre cele mai importante avantaje ale consumului de fasole păstăi constă în reducerea riscului de boli cardiovasculare, principala cauză de mortalitate în lume la momentul actual.
Antioxidanţii din aceste legume protejează inima şi organele vitale de stresul oxidativ, controlează nivelul de grăsimi din sânge, reglează tensiunea arterială şi nivelul de colesterol.
Persoanele cu afecţiuni renale şi biliare nu sunt sfătuite să consume fasole verde deoarece conţine oxalaţi, substanţe care pot împiedica absorbţia calciului, se pot acumula în fluidele corporale, se pot cristaliza şi pot duce la apariția pietrelor la rinichi.
Fasolea păstăi poate fi consumată în ciorbe sau diverse tocănițe, dar și sotată în tigaie, doar cu sare și piper.
Spre exemplu, poți face o delicioasă ciorbă de lobodă cu fasole verde, cartofi și leuștean.
Sau poți găti o tocăniță de pui (dacă nu ții post) cu fasole verde și galbenă – în loc să folosești mazăre – în sos de roșii și garnisită cu mărar din abundență.
O variantă rapidă de prânz sau cină cu puține calorii este și fasolea păstăi trasă la tigaie în puțin unt sau ulei, aromată cu usturoi și sos de soia. Peste ea poți adăuga semințe de susan sau câteva nuci, surse excelente de grăsimi sănătoase și Omega 3.