Florile comestibile se folosesc, de obicei, în bucătărie pentru gustul lor, proprietăţi, dar şi pentru ornat. Adăugând flori în reţetele culinare nu faceţi doar ca o mâncare obişnuită să arate foarte bine, dar, de asemenea, le faceţi mai gustoase şi mai hrănitoare.
Din punct de vedere istoric, multe culturi diferite au utilizat flori proaspete în preparate culinare. Petalele de trandafiri au fost foarte populare printre indienii din Asia, planta liliácea (brânduşa, ceapa, crinul, laleaua) apare în felurile de mâncare din Orient, romanii utilizau violete, iar florile de dovleac umplute au fost populare în cultura italiană şi spaniolă. Înainte de a consuma orice tip de floare, trebuie să vă informaţi dacă sunt comestibile.
Ca regulă generală, toate florile care sunt în florărie sau cresc în grădini publice sunt necomestibile, deoarece acestea, de obicei, sunt stropite cu pesticide. Acelaşi lucru este valabil si pentru florile găsite la marginea drumului sau în locuri publice.
Florile sunt alimente vegetale naturale şi, la fel ca multe alte alimente vegetale din natură, conţin, de obicei, nutrienţi valoroşi pentru sănătatea noastră.
Alte flori comestibile sunt gălbenelele.
Ca o curiozitate, ştiaţi că toate florile din familia Allium (praz, arpagic, usturoi) sunt comestibile şi gustoase? Aromele variază de la delicatul praz la robustul usturoi. Fiecare dintre aceste plante este comestibilă.
Florile sunt mici, dar pot avea un impact puternic asupra organismului, mai ales în cazul în care le mâncaţi pentru prima dată. Deci ar fi indicat să le introduceţi în dietă încetul cu încetul pentru a evita orice reacţie alergică sau tulburări la aparatul digestiv.
Acest lucru este foarte important dacă sunteţi alergic la polen, deoarece florile poate agrava simptomele. Deci încercaţi una la un moment dat şi în cantităţi mici pentru a vedea cum reacţionează corpul.
Autor: Anca Alungulesei, nutrition coach