Fructe exotice sau mici miracole pentru sănătate!

În toate anotimpurile, fructele reprezintă principala sursă de vitamine. Iată, deci, câteva fructe exotice cu valoare de aliment, condiment şi, mai ales, medicament!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Fructe exotice sau mici miracole pentru sănătate!

Extrem de apreciate în ţările de origine, delicioasele fructe exotice fac bine şi sănătăţii românilor. În toate anotimpurile, fructele reprezintă principala sursă de vitamine.

Vara, avem cea mai mare nevoie de fructe, pentru a ne asigura echilibrul hidric. Le vedem în magazine, dar nu prea le cunoaştem şi nu ştim pe care să le alegem. Fructele exotice însă nu sunt doar nişte delicatese, nişte mofturi pentru mesele festive.

La noi, nu ai încă popularitate, dar în ţările în care sunt cultivate, medicii le recomandă de mii de ani în scopuri curative. Iată, deci, câteva fructe exotice cu valoare de aliment, condiment şi, mai ales, medicament!

Avocado – un aliment complet

Arborele de avocado provine din zonele calde ale Americii Centrale. Fruct exotic, mare, verde şi hrănitor, asemănător cu para, avocado este alimentul perfect. Bogat în proteine uşor digerabile, este ideal pentru vegetarieni, deoarece poate suplini cu succes carnea, ouăle şi brânza. De culoare verde intens, cu aromă delicată şi gust fin, fructul de avocado creşte în zonele cu climă tropicală. Coaja nu este comestibilă.

Conţine vitaminele: A, B1, B3, B6, C, E, F, PP, fosfor, fier, zinc, potasiu (de două ori mai mult decât banana), cupru şi magneziu, fibre şi o cantitate mare de acizi graşi nesaturaţi.

Fructul este o sursă importantă de antioxidanţi, proteine şi fibre. Conţine 14 minerale, care regenerează şi stimulează creşterea, fiind un aliment ideal pentru copii.

Totalitatea prioteinelor din carne, grăsimea din uleiuri, vitaminele şi mineralele din legume, absolut toate se găsesc în acest fruct miraculos.

Şi dacă tot nu te-am convins, află că dacă este consumat în mod regulat, avocado ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, hipertensiunii şi atacului vascular cerebral. Un alt punct forte al fructului de avocado este acidul oleic, care se găseşte şi în uleiul de măsline. Aceasta este una dintre cele mai sănătoase grăsimi şi, conform studiilor, previne cancerul de sân şi bolile de inimă!

Ananasul – luxul pe care ni-l putem permite

Originar din regiunea Mato Grosso din America de Sud, unde mai poate fi găsit şi astăzi sub formă de plantă sălbatică, cu seminţe numeroase, maro închis, de dimensiunea unui bob de orez. Localnicii îl numeau „nana”, adică „delicios” şi îl venerează şi astăzi printr-o sărbătoare închinată lui.

Ca şi alte fructe exotice, ananasul este o adevărată bombă enzimatică, iar proprietăţile sale în ceea ce priveşte curăţarea organismului, detoxifierea şi purificarea intestinelor şi a sângelui nu sunt egalate de niciun alt fruct.

În America Latină, ananasul a fost multă vreme prescris ca leac pentru răceli, infecţii, efectele neplăcute ale menopauzei, paraziţi intestinali, febră, astm, boli cu transmitere sexuală, constipaţie, gaze şi abcese. Această gamă incredibil de largă de utilizări a fost confirmată de ştiinţa modernp, ananasul devenind una dintre bazele medicinii alternative.

În afară de biotină şi betacaroten, ananasul conţine întreaga gamă de vitamine şi 16 minerale, printre care fier, calciu, cupru, zinc, magneziu sau iod. O enzimă extrem de folositoare în combaterea mai multor probleme de sănătate, bromelaina, se găseşte în cantitate mare în ananas. Aceasta are proprietatea de a descompune proteinele. Bromelaina determină atenuarea hipertensiunii, întăreşte digestia şi purifică sângele.

Enzimele proteolitice sunt capabile să reducă reziduurile proteice şi să combată paraziţii intestinali. Conjugată cu celelalte enzime care se găsesc în ananas, bromelaina poate stopa proliferarea celulelor canceroase şi împiedică formarea metastazelor, întărind sistemul de apărare al organismului.

Ananasul ajută, de asemenea, la subţierea sângelui şi îmbunătăţeşte irigarea creierului şi puterea de concentrare. Datorită conţinutului ridicar de tripofan şi serotonină, ananasul influenţează în mod pozitiv starea psihică şi combate eficient depresia.

Consumul a jumătate de fruct de ananas pe zi este ideal în prevenirea unor boli precum hipertensiunea, artrita, reumatismul şi cancerul!

Mango – regele fructelor exotice

Originar din Asia de Sud-Est, fructul de mango este venerat în arta şi cultura indiană. Face parte din grupa fructelor galben-aurii, care au un conţinut scăzut de grăsimi dar sunt bogate în fitoelemente, substanţe puternic antioxidante. Este cunoscut sub numele de „hrana zeilor” şi a fost fructul preferat al Reginei Victoria.

Acest fruct tropical denumit şi „fructul fericirii”, reprezintă o excelentă sursă de energie şi sănătate, dar şi un element des folosit în dietele de slăbit. Mango este cultivat de câteva mii de ani în special în India.

Este un fruct extrem de apreciat datorită proprietăţilor sale revigorante şi curative, descoperite de-a lungul timpului. Pulpa unui fruct de mango crud conţine aproximativ 15% zahăr, 1% proteine şi cantităţi însemnate de vitamine (A, B1, B12, C, E), mineral (calciu, fosfor, fier, potasiu, magneziu, cupru), fermenţi, aminoacizi, uleiuri eterice, fibre, carotenoizi, compuşi polifenolici (conţine 43 din cele 200 de xantoane care se găsesc în natură – fiind singurul fruct cu astfel de proprietăţi).

De asemenea, mango are acţiune directă asupra sistemului nervos central, exercitând, prin conţinutul lui de fosfor şi acid glutamic, un rol protector asupra nervilor. Influenţează pozitiv starea de sănătate şi încetineşte procesul de îmbătrânire, prin concentraţia foarte ridicată de Vitamina A. Datorită aportului de potasiu, acest fruct favorizează echilibrul activităţii musculare şi, implicit, al activităţii cardiace. Datorită conţinutului bogat de enzime, fructele de mango stimulează digestia, ele putând fi astfel folosite în dieta celor care doresc să scape de kilogramele în plus!

Papaya – fructul îngerilor

Copacul medicament, pepenele sănătăţii sau fructul îngerilor, toate aceste denumiri se referă la Papaya, plantă originară din America Centrală. Prin conţinutul său de antioxidanţi şi grăsimi bune, are efecte anticancerigene, antiîmbătrânire şi detoxifiante, fiind şi un bun energizant.

Papaya suprimă secreţia de progesteron la femei, având astfel proprietăţi contraceptive. Seminţele negre şi iuţi ale fructului sunt folosite în loc de piper, dar şi pentru proprietăţile lor antiinflamatoare şi analgezice.

De asemenea, papaya accelerează cicatrizarea plăgilor şi vindecare postoperatorie, ajută la îmbunătăţirea vederii şi previne arsurile solare şi cancerul de piele, datorită conţinutului ridicat de betacaroten.

Totodata, „fructul îngerilor” este alimentul ideal în regimurile de slăbire. Stimulează imunitatea şi activitatea ficatului fiind, de asemenea, un fruct util în prevenirea diabetului şi a aterosclerozei!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult