Fulgii de drojdie sunt făcuți din pudră de drojdie inactivă și au un gust similar parmezanului, cu o aromă ușoară de nuci.
Multe persoane vegetariene sau vegane consumă fulgii de drojdie datorită conținutului lor bogat în vitamine din complexul B, în special vitamina B12, de care duc lipsă ca urmare a excluderii cărnii din alimentație.
Fulgii de drojdie fortificați pot fi consumați ca atare, presărați peste salată, sau pot fi adăugați în sosuri pentru paste, ca umplutură în ciuperci etc.
Datorită substanțelor nutritive pe care le conțin, fulgii de drojdie pot avea o mulțime de beneficii pentru sănătate.
O lingură de fulgi de drojdie în fiecare zi asigură între 30 și 180% din necesarul zilnic de vitamine din complexul B, care au un rol foarte important pentru buna funcționare a organismului.
Vitaminele B combat oboseala și epuizarea, ne ajută să fim mai concentrați, mai energici și sprijină formarea celulelor roșii. Totodată, vitamina B este cea care ne menține sănătatea părului, unghiilor și a pielii.
Vitamina B12 ajută la dezvoltarea și menținerea sistemului nervos, stimulează pofta de mâncare și crește performanțele fizice. De asemenea, reduce riscul de depresie, previne acumularea de grăsimi în ficat și pe vasele de sânge și împiedică formarea cheagurilor de sânge.
Un aport insuficient de vitamina B12 se poate manifesta prin oboseală prelungită, anemie, tulburări de memorie, dereglarea ciclului menstrual, palpitații, balonare.
Acest aliment este o sursă vegetală bogată în proteine complete, care conțin toți cei 9 aminoacizi esențiali corpului nostru și pe care nu-i poate sintetiza de unul singur. Astfel de proteine se regăsesc în alimente precum carnea, peștele, lactatele.
Cum vegetarienii nu consumă astfel de alimente, fulgii de drojdie pot fi o alternativă excelentă pentru aportul corect de proteine.
Având în vedere că necesarul zilnic de proteine este de minimum 50 de grame, orice sursă este bine-venită, de la fulgii de drojdie până la carnea de pasăre, de curcan sau de vită, iaurtul, ouăle, peștele, brânza de vaci etc.
Proteinele sunt importante pentru sănătatea noastră pentru că sprijină sistemul imunitar, asigură energie, sațietate, contribuie la dezvoltarea masei musculare, întăresc oasele, accelerează metabolismul și ajută la transportul vitaminelor, mineralelor și altor substanțe nutritive în celule și țesuturi.
Fulgii de drojdie conțin și minerale esențiale, precum fiere, seleniu, zinc, toate având un rol important pentru imunitate, dezvoltare și menținere a sistemelor osos, muscular și nervos.
Totodată, sunt surse de antioxidanți precum glutation și selenometionină, care protejează celulele de stresul oxidativ, factor major de risc implicat în apariția multor afecțiuni cronice.
În plus, drojdia inactivă poate avea efecte benefice asupra nivelului de colesterol, datorită betaglucanului care reduce valorile grăsimilor din sânge.
Există tot felul de preparate la care poți adăuga fulgi de drojdie. Iată câteva sugestii:
În 5 grame de fulgi de drojdie se regăsesc 17 kilocalorii și următoarele substanțe nutritive: