Pastele s-au integrat rapid în alimentaţia românilor. Obişnuiţi cu tăiţeii din supele tradiţionale am trecut repede către pastele pe care le mâncăm cu plăcere la orice oră. De multe ori, considerăm că acestea pot reprezenta o mâncare uşoară, dar nu este chiar aşa.
„Pastele au în compoziţie făină albă sau integrală, apă, sare şi ou. Principalul lor component îl constituie carbohidraţii, în mică parte proteinele şi grăsimile. De asemenea, pastele mai conţin vitamine din grupa B, iar cele care conţin zarzavaturi, legume sau cele umplute cu carne sau brânză (ex: ravioli), pot avea valori nutritive mai mari, totul depinde de produsul care le-a fost adăugat. Atunci compoziţia pastelor devine una complexă, dar greu digerabilă”, spune Dr. Florin Ioan Bălănică, specialist în Medicină Personalizată şi Nutriţie
În funcţie de mărime şi de zona geografică din care provin, întâlnim câteva zeci de tipuri de paste, simple sau umplute. ,,Recomand pacienţilor mei consumul de paste din făinuri integrale, hrişcă sau orez. Cu cât sunt mai simplu făcute, cu atât sunt mai sănătoase. Totodată, introducerea spanacului în compoziţie aduce un plus de culoare şi de vitamină produsului.
Pastele integrale din spanac cu sos proaspăt de roşii şi busuioc reprezintă preparatul potrivit pentru un prânz în familie. Recomand consumul de paste la masa de prânz , nu seara, asta din cauza conţinutului mare de carbohidraţi. Totodată, după o masă de acest fel este bine să ne mişcăm cel puţin 45-60 de minute. Putem alege o plimbare sau un mers cu bicicleta’’.
În general, evitaţi pastele care combină carnea tocată cu parmezanul, cu oul şi sosul de roşii. ,,Sunt foarte bogate în calorii şi se digeră greu din cauza combinaţiei celor trei proteine de origine animală: carnea, lactatele şi oul.
Un exemplu îl reprezintă lasagna, care combină toţi aceşti nutrienţi, plus sosul de roşii bogat în zaharuri. Roşiile sunt bogate în zahăr, dar prelucrate prin foc sunt mult mai sănătoase decât cele crude, pentru că eliberează o cantitate mare de licopen’’, mai spune specialistul.
Pastele nu trebuie excluse în totalitate din alimentaţie, ci consumate cu măsură.
„Mâncaţi paste integrale sau cu legume în compoziţie, în combinaţii cât mai simple, în prima parte a zilei, dar nu mai mult de o dată sau de două ori pe săptămână, asta dacă sunteţi normoponderali şi faceţi mişcare zilnic.
Pentru cei supraponderali, consumul de paste de orice fel trebuie să se producă accidental şi să fie urmat de mişcare’’, adaugă medicul Florin Bălănică pentru CSID.