Hormonii din corp care duc la îngrășare: ce alimente te pot ajuta să revii la greutatea din liceu!

Există mai mulți hormoni importanți în organism care influențează greutatea. Însă doi dintre aceștia se reduc odată cu îmbătrânirea și pot duce la îngrășare.
  • Publicat:
Hormonii din corp care duc la îngrășare: ce alimente te pot ajuta să revii la greutatea din liceu!
Există mai mulți hormoni importanți în organism care influențează greutatea. Însă doi dintre aceștia se reduc odată cu îmbătrânirea și pot duce la îngrășare.

Din acești hormoni, primul a cărui secreție scade natural pe măsură ce îmbătrânim este hormonul de creștere. Acesta stimulează creșterea și dezvoltarea copiilor, dar și regenerarea celulară. La vârstă adultă, hormonul de creștere menține masa musculară la cote optime și ajută la arderea grăsimilor. Însă după vârsta de 30 de ani, secreția hormonului de creștere începe să scadă treptat, mai ales la persoanele care mănâncă mulți carbohidrați (dulciuri, fructe și făinoase în exces), suferă de stres cronic, stau mult pe scaun și nu fac mișcare.

Al doilea hormon care poate afecta greutatea este testosteronul. Acesta joacă un rol extrem de important atât la bărbați, cât și la femei pentru menținerea unui bun metabolism și pentru un libidou sănătos. La femei, secreția de testosteron scade mai ales în perioada de perimenopauză și menopauză.

Alimente și obiceiuri bune care previn îngrășarea

Deși situația pare disperată, există soluții pentru a menține acești hormoni la cote optime. În cartea sa “Women, food and hormones”, dr. Sara Gottfried oferă câteva sfaturi pentru a ne putea bucura cât mai multă vreme de acțiunea benefică a hormonului de creștere și a testosteronului. Astfel, pentru a compensa deficitul de hormon de creștere și a evita îngrășarea, ar trebui să consumăm surse de proteine de calitate, bogate într-un aminoacid numit metionină, din vită crescută cu iarbă, pește sălbatic, ouă de țară și shake-uri cu proteine din zer.

La fel de benefice sunt și alimentele cu acizi grași de tip omega-3 precum peștele sălbatic, antrenamentele HIIT, postul intermitent, sauna, evitarea alcoolului, suplimentele cu vitamina D și creatină.

Cât despre testosteron, pentru a-l menține la cote optime, ar trebui eliminate din dietă produsele făinoase, dulciurile și sucurile dulci. De asemenea, ar trebui consumate cu măsură cafeaua și lactatele. Excesul de proteine animale ar trebui evitat. În schimb, ajută consumul crescut de frunze verzi (salate, verdețuri), dar și suplimente precum ginkgo biloba și schinduful.

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult