Foarte multe persoane decid ca la începutul anului să se concentreze asupra rezolvării problemelor de sănătate. Nu doar vizitele la cabinetul medicului devin o prioritate, ci şi schimbarea alimentaţiei. O dietă sănătoasă înseamnă automat un corp mai sănătos, iar în acest proces al marilor schimbări, foarte util ar putea fi un jurnal alimentar. Acesta poate juta la înţelegerea obiceiurilor pe care le avem, dar mai ales ne ajută să identificăm alimentele (atât pe cele bune, cât şi pe cele mai puţin bune) pe care le consumăm într-o zi obişnuită.
Cercetările arată că persoanele interesate să scadă în greutate ţin un jurnal care poate fi foarte eficient în schimbarea comportamentului. Într-un studiu privind scăderea în greutate, la care au participat aproape 1,700 de indivizi, cei care au ţinut un jurnal alimentar au reuşit să slăbească de două ori mai mult în greutate faţă de cei care nu au apelat la acest pas în procesul de slăbire.
Majoritatea experţilor sunt de părere că secretul pentru un jurnal alimentar de succes stă în acurateţe şi consistenţă. Aşadar, probabil te întrebi ce ar trebui să-ţi notezi.
Ce mănânci? Notează cât mai specific alimentele şi băuturile pe care le consumi, dar cel mai important, cum sunt ele preparate (prăjite, la cuptor, fierte etc). Nu uita să notezi orice sos, condimente, dressing sau toping.
Cât de mult mănânci? Cantităţile sunt foarte importante aşadar, nu uita să le notezi cât mai clar, ba chiar le poţi cântări, iar în cazul în care eşti departe de casă, cel mai bun mod este de a estima porţiile.
Când mănânci? Este foarte importantă ora la care mănânci şi, în plus, aceste notiţe te pot ajuta să identifici ”orele problematice” precum gustările de la miezul nopţii. Mai mult, în felul acesta îţi poţi da seama şi de preocupările pe care le ai în timp ce mănânci, cum te simţi în timp ce mănânci şi astfel vei reuşi să înţelegi anumite obiceiuri pe care le ai.
Unde mănânci? Încă un aspect important ţine de locul în care mănânci. Fie că eşti la masă în bucătărie, în dormitor, în maşină, pe stradă, la restaurant sau chiar acasă la un prieten, din nou, aceste aspecte te pot face să înţelegi obiceiurile pe care le ai. Şi să le îndrepţi, bineînţeles.
Ce altceva faci în timp ce mănânci? Nu uita să notezi dacă te afli în faţa calculatorului, televizorului sau dacă stai de vorbă cu un membru al familiei sau un prieten.
Cu cine mănânci? Este foarte important să notezi dacă iei masa singur sau alături de un copil, un coleg, o rudă sau un prieten.
Cum te simţi în timp ce mănânci? Eşti trist, fericit, stresat, anxiosm singuratic, plictisit, obosit?
După ce ai completat o săptămână în jurnalul alimentar, priveşte în ansamblu şi vezi cum arată dieta ta. Observă ce obiceiuri ai, dar mai ales care-ţi sunt tendinţele. De exemplu, trebuie să iei în calcul următoarele aspecte:
Odată ce ai identificat aspectele la care trebuie să lucrezi şi pe care trebuie să le îmbunătăţeşti, setează unul sau două obiective sănătoase în privinţa alimentaţiei tale. Asta înseamnă să mergi pe formatul SMART (Specific, Measurable, Achievable, Relevant and Time-based), adică Specific, Măsurabil, Realizabil, Relevant şi bazat pe timp.
Observaţii în jurnal: mănânci legume de două ori pe zi
Obiectiv: să mănânci mai multe legume
Obiectv SMART: să consum legume de trei ori pe zi.
Observaţii în jurnal: comanzi mâncare de trei-patru ori pe săptămână
Obiectiv: să găteşti mai mult acasă
Obiectiv SMART: comandă mâncare o dată-de două ori pe săptămână.
Observaţii în jurnal: mănânci gustări sănătoase până la ora 3 PM, până ajungi la automat.
Obiectiv: să mănânci gustări mai sănătoase
Obiectiv SMART: să aduci la birou, în fiecare zi, o gustare sănătoasă.
Jurnalul alimentar este o modalitate eficientă de a-ţi îmbunătăţi sănătatea, iar datele pe care ”le culegi” te pot ajuta să faci schimbări inteligente, dar mai ales să începi cu succes aventura către un corp sănătos, în 2019.