Legumele congelate: greşeli frecvente pe care le facem atunci când gătim

Atunci când consumăm legume congelate, tindem să facem mai tot timpul aceleaşi greşeli. Iată care sunt acestea.
  • Publicat:
Legumele congelate: greşeli frecvente pe care le facem atunci când gătim
FOTO: 123rf.com / Legumele congelate: greşeli frecvente pe care le facem atunci când gătim

Nu mai este niciun secret că ideal pentru sănătatea noastră este să consumăm legume în fiecare zi, bineînţeles şi alături de fructe şi alte produse care ne pot ajuta să avem o dietă echilibrată. Din moment ce sunt la fel de sănătoase ca legumele proaspete, legumele congelate sunt uşor de depozitat, de păstrat, dar şi de consumat. În plus, sunt şi accesibile. Doar că, din nefericire facem câteva greşeli de care nu ne dăm seama şi, fie îşi pierd din proprietăţi atunci când sunt decongelate şi gătite, fie capătă un alt aspect şi, bineînţeles, alt gust.

În teorie, procesul de congelare al legumelor este menit să păstreze nutrienţii necesari, savoarea, textura şi culoarea comparativ cu celelalte metode de conservare. Tocmai de aceea, în timp ce sunt gătite, trebuie să menţinem aceleaşi caracteristici. Într-un material mai complex, alături de specialişti, Huffington Post vorbeşte despre greşelile pe care le facem atunci când gătim cu legume congelate.

Alegem la întâmplare

Înainte să pui în coşul de cumpărături punga de legume, verifică dacă sunt lipite unele de altele. În caz contrar, înseamnă că în timpul transportului către destinaţie, acestea s-au decongelat şi au fost recongelate, aşadar şi-au pierdut nutrienţii în tot acest proces. În urma fluctuaţiilor de temperatură legumele se pot deshidrata, chiar şi în timpul depozitării şi pot produce gheaţă, care afectează culoarea, savoarea şi fermitatea.

Foloseşti legume congelate în preparate nepotrivite

Cele mai bune preparate pentru legumele congelate sunt cele care pot fi depozitate în caserole, supele şi altele care conţin mai multe ingrediente care tind să se diferenţieze de legumele congelate. Specialiştii recomandă să folosim fie doar legume congelate, fie doar legume proaspete, dar niciodată amândouă. Dacă legumele congelate sunt combinate cu cele proaspete, diferenţa dintre texturi poate fi supărătoare.

Decongelezi legumele înainte să le prepari

Cea mai proeminentă calitate a legumelor congelate este textura. Din moment ce congelarea lor nu face altceva decât să producă apă, iar legumele la cândul lor conţin foarte multă apă, procesul de congelare măreşte pereţii celulari. Acest rezultat este mai puţin delicat, iar textura nu mai este una foarte moale. Nu trebuie să decongelezi legumele înainte de a le prepara, iar faptul că le găteşti deja congelate te ajută să obţii o textură mai bună. Excepţie însă fac porumbul întreg şi verdeţurile (ex: spanacul).

Faptul că nu decongelezi legumele în anumite situaţii

Până acum spuneam că nu este bine să decongelăm legumele înainte de a fi preparate, dar există anumite situaţii în care este imperios necesar să faci acest lucru, altfel va avea un impact semnificativ asupra produsului final. Spanacul congelat, de exemplu, dacă îl foloseşti în pizza, în procesul de gătire va elimina foarte multă apă, ceea ce înseamnă că pizza ta va fi ruinată.

Adaugi legumele congelate prea devreme

Mulţi dintre noi avem tendinţa să adăugăm legumele congelate foarte repede, ca şi când ar fi proaspete. Astfel ele ajung să stea prea mult la gătit, iar potenţialii nutrienţi ca vitaminele B şi C se pot pierde. Cel mai bun mod de a evita acest lucru este prin adăugarea legumelor congelate mai târziu decât avem tendinţa să o facem.

Nu foloseşti cuptorul cu microunde

Ştim, nu are o reputaţie tocmai bună, dar cuptorul cu microunde poate fi chiar eficient. Ca legumele să nu se înmoaie prea tare, lasă-le 4-6 minute.

Aştepţi prea mult timp să le consumi

Desigur, legumele congelate rezistă mai mult şi nu permit apariţia altor microorganisme. Dar anumite enzime pot afecta calitatea alimentelor şi astfel îşi pot schimba aroma, culoarea sau textura. ”Durata de viaţă” este de 8-12 luni, dar cu cât sunt consumate mai repede, cu atât sunt mai delicioase.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult