Mănânci fără control când ești stresat? Iată la ce să renunți!

”Mâncarea nu este o pastilă anti anxietate” explică Oana Trifu, expert în schimbarea stilului de viață.
  • Publicat:
Mănânci fără control când ești stresat? Iată la ce să renunți!
foto: Shutterstock

Unii specialiști în psihologie și nutriție  vorbesc deschis despre riscul ca mâncarea să devină calmant în situații stresante din viață. Despre acest subiect am stat de vorbă cu Oana Trifu, expert în schimbarea stilului de viață, lifestyle blogger, absolvent al Facultății de Medicină și al cursului Food and Nutrition in Health and Wellbeing la Harvard Extension School în 2017.

 

CSÎD: Cum să mâncăm ca să ținem sub control stările de anxietate?

Oana Trifu: Trebuie să fim conștienți că mâncarea nu este un „glonț magic”, nu poate și nu trebuie să fie folosită ca o pastilă anxiolitică. Trebuie să ținem seama că, mâncând, nu rezolvăm cauzele care ne-au produs starea de anxietate și să încercăm să căutăm ajutor (între apropiați sau chiar de specialitate) atunci când simțim că avem tendința de a ne ascunde emoțiile în mâncare.

 

CSÎD: Ce să mâncăm ca să ne simțim bine?

Oana Trifu: Când vine vorba de alimentația sănătoasa, toate drumurile duc la aceleași recomandări: de evitat mâncărurile tip fast food, grăsimile procesate, zahărul și dulciurile de cofetărie. Când vine vorba de anxietate, un rol special îl poate juca cofeina.

Unele persoane devin anxioase după ce beau cafea

CSÎD: De ce?

Oana Trifu: Deși în mod normal cafeaua este o băutură sănătoasă, cu multe beneficii, există persoane care procesează cofeina diferit și, din acest motiv, pot observa o creștere a anxietății odată cu consumul acestei băuturi. Recomandare ar fi să se migreze treptat către variantele fără cofeină și să se urmărească evoluția stării emoționale.

Mâncarea ne calmează la propriu?

CSÎD: De ce vrem mâncare când suntem stresați?

Oana Trifu: Dincolo de eventuale conexiuni individuale care pot fi investigate cu ajutorul terapiei, există un circuit fiziologic al corpului care activează dorința de mâncăruri calorice atunci când crește cronic nivelul de cortizol în sânge (hormonul stresului). Este o situație foarte nefericită pentru silueta și sănătatea noastră dacă stăm bine să ne gândim la stresul constant la care suntem expuși deja de mai bine de doi ani.

Oana Trifu, expert în schimbarea stilului de viață, foto Alina Botică
Oana Trifu, expert în schimbarea stilului de viață, foto Alina Botică
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult