În sistemul digestiv, pancreasul are un rol deosebit de important. Pancreasul este un organ ce se găsește sub stomac , în potcoava duodenală. Are o masă de aproximativ 80 grame, ca dimensiuni măsoară de 15-20 cm. Este compus din cap, corp și coadă. O dietă echilibrată în nutrienți, evitarea băuturilor alcoolice dar și a alcoolui sunt de ajutor pentru sănătatea pancreasului. Mai mult decât atât și modul în care consumăm alimentele este important.
Una dintre afecțiunile pancreasului este pancreatita acută. Aceasta debutează brusc și este o boală ce necesită prezentarea de urgență la camera de gardă în vederea internării în spital. Cea mai frecventă cauză a pancreatitei acut este microlitiaza veziculei biliare (colecistului). ”În acest caz pacientul se confruntă cu durere abdominală “în bară” de cele mai multe ori iradiată în spate, greață, vărsături. Este o boala care necesită internare în spital de urgență” explică dr. Laura Panait, medic de familie.
Sănătatea pancreasului este legată și de stilul de viață, de stilul de alimentație. Iată ce dietă îi este pe plac pancresului. ”În general un stil de viață sănătos, fără excese alimentare și alcool ajută pancreasul și nu doar, să funcționeze normal. Sunt de evitat excesul de grăsimi din meniul zilnic. Sucurile carbogazoase a se evita sau consuma doar ocazional. De asemenea, nici dulciurile, produse de patiserie, condimentele nu sunt recomandate pentru consumul zilnic sau în cantități mari. Și nu în ultimul rând trebuie să respectăm un număr de 4-5 mese pe zi corecte din punct de vedere caloric (ținem cont de vârstă, activitate fizică, rată metabolică)” a mai explicat medicul de familie.
Pacienții cu diabet zaharat trebuie să aibă grijă și de sănătatea pancreasului. Monitorizarea valorilor glicemiei, respectarea dietei și tratamentului cu antidiabetice orale, și/sau insulină în strânsă legătură cu valoarea acesteia. ”Vreau să atrag atenția asupra rapidității cu care mâncăm. Mâncatul pe fugă forțează secreția de suc pancreatic și implicit inflamația” a mai completat dr. Laura Panait.