Nu mai sări peste mese! Învaţă, în sfârşit, cum să mănânci!

Săritul peste mese nu e niciodată un lucru inteligent. Meditează o clipă şi poate vei reuşi să te convingi că, dacă renunţi la micul dejun, de exemplu, vei avea cu un număr mai puţin la rochie. Iuhuuu, vei zice, fără cereale în dimineaţa asta! Asta mă scapă de 250 de calorii şi mai sunt doar trei ore până la prânz.
  • Publicat:
Nu mai sări peste mese! Învaţă, în sfârşit, cum să mănânci!

Săritul peste mese nu e niciodată un lucru inteligent. Meditează o clipă şi poate vei reuşi să te convingi că, dacă renunţi la micul dejun, de exemplu, vei avea cu un număr mai puţin la rochie. Iuhuuu, vei zice, fără cereale în dimineaţa asta! Asta mă scapă de 250 de calorii şi mai sunt doar trei ore până la prânz.

Dar gândeşte-te la asta cinci minute şi curând îţi vei da seama că se va întâmpla exact contrarul.


Primul lucru pe care trebuie să îl observi şi să îl înţelegi este că eşti un animal.

Îmi pare rău, dar aşa e. Împacă-te cu asta. Ai strămoşi, draga mea. La fel ca mine, tu provii dintr-un haos primordial şi încă mai ducem după noi tot acel bagaj evoluţionist care ne-a scos de acolo şi ne-a adus în această lume incredibilă a genelor curbate şi a iPhone-urilor.

Asta înseamnă că trupurile noastre încă răspund la mediul înconjurător, într-un mod demodat, şi nici o infinitate de flatări şi critici nu vor schimba asta.

După cum au arătat nenumărate studii, dacă sari peste o masă – sau urmezi orice fel de dietă care te înfometează –, nu faci decât să stârneşti un răspuns primitiv de genul „frică de foame”, care va anula orice încercare a ta de a slăbi.

Aşadar, iată câteva indicii de bază despre cum ar trebui să mănânci, de fapt!

În perioadele când îţi privezi organismul de hrană (de exemplu, în primele zile disperate ale dietei Atkins), străvechile conexiuni din corp încep să se facă simţite. Corpul tău – care chiar are o minte a lui – decide că e înfometat. Hm, se gândeşte el, nu e mâncare. Oare de unde va veni următoarea masă?

Se reunesc hormonii. Nu-ţi face griji, spun ei, te vom ajuta să pui deoparte nişte calorii. Pur şi simplu, vom respinge obişnuitele semnale de saţietate şi vom ascuţi accesele de foame.

Anticipând mai multe vitregii, corpul tău intră în starea de „veveriţă”, adică înmagazinează mai multă mâncare sub formă de grăsimi şi arde mai puţină sub formă de energie. Se agaţă de tot ce crede că merită şi, fiindu-ţi foame, nu vei mai reuşi să închei fusta aia strâmtă. Să recunoaştem, asta nu făcea deloc parte din planurile tale.

Mesele neprevăzute, nesatisfăcătoare sau omise te fac să depinzi de depozitul de grăsimi, în anticiparea următoarei perioade fără mâncare. Astfel, marea parte din „tipsurile” pe care le găseşti în diete vor avea, din cauza legilor propriului tău corp, efecte nedorite.

Micul dejun îţi activează metabolismul devenit peste noapte lent şi fără tragere de inimă. Aşadar, chiar trebuie să fie cea mai importantă masă a zilei, nu doar ceva ce îţi pui în faţă pe la jumătatea drumului dintre duş şi staţia de metrou.

În urma unui studiu făcut timp de cinci ani pe aproape şapte mii de bărbaţi şi femei, cercetătorii de la Spitalul Addenbrooke, din Cambridge, au descoperit că cei care mâncau cel mai zdravăn mic dejun s-au îngrăşat cel mai puţin, chiar dacă, în total, ei consumau mai multă mâncare peste zi decât cei care abia înghiţeau ceva dimineaţa.

Prânzul trebuie să fie extrem de bogat în proteine! De fapt, aceasta ar trebui să fie principala masă a zilei – aşa că nu înfuleca un sandviş înainte. Mănâncă un prânz sănătos. Mănâncă încet şi încearcă să îl iei la ore fixe. Studiile arată că atunci când laşi prânzul „pe mai târziu”, este mai probabil să mănânci mai multe calorii. Totuşi, ţine minte că nivelul de glucoză scade după prânz, aşa că ar fi bine să consumi şi câteva migdale, drept gustare între prânz şi cină.

„Seara e momentul în care cei mai mulţi oameni consumă alimente bogate în grăsimi, precum prăjiturile şi biscuiţii, deoarece sunt plictisiţi şi obosiţi”, spune Louise Sutton, lector principal în ştiinţele sănătăţii şi exerciţiilor, de la Universitatea Metropolitan din Leeds.

Aşadar, stingerea pentru carbohidraţi pune punct acestor obiceiuri (în schimb, seara poţi mânca ceva mai multe proteine; te va ajuta să te simţi sătulă mai mult timp).

Şi, în sfârşit…încă ceva: ia cina la o oră rezonabilă, lasă cel puţin câteva ore pentru digestie înainte de a merge la culcare. În felul acesta, vei dormi bine şi te vei trezi proaspătă!

Sursa: „101 trucuri pentru o siluetă perfectă”, Mimi Spencer

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult